Corona-update, stel je vraag

Moet ik mijn handen wassen met warm of koud water?

09 april 2020 15:53 Aangepast: 09 april 2020 15:59

We zijn er met zijn allen nog nooit zó druk mee geweest: handen wassen. Maar is het beter om je handen met warm water te wassen? En werkt desinfectiegel minder goed dan zeep?

Die vragen kregen we van onder anderen Marijke, Yvonne en Ingrid.

Laten we beginnen met de tweede vraag: wat is beter, desinfecterende handgel of zeep? Het RIVM is daarover heel duidelijk: "Bij voorkeur was je je handen met stromend water en vloeibare zeep."

Echt schoon

De reden daarvoor is dat je je handen met zeep echt schoon krijgt en met een handgel niet, legt een RIVM-woordvoerder uit. Een handgel desinfecteert alleen. "Het is dus een goed alternatief als je geen water en zeep hebt, maar water en zeep is beter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moet ik boodschappen schoonmaken? En overleeft het virus in de koelkast?

De oplettende lezer zal zijn opgevallen: het RIVM raadt dus niet alleen het gebruik van zeep aan, maar specifiek het gebruik van 'vloeibare zeep'. Op een zeepblok blijft vaak vuil achter, dat dan weer op handen terecht kan komen als jij of iemand anders het blok gebruikt.

Warm, koud of lauw water

En dan die andere vraag: moet je bij het handen wassen warm, koud of lauw water gebruiken? Dat maakt volgens het RIVM niet uit. "Het gaat om de zeep", zegt de woordvoerder.

"Het virus vormt een lipide laag, een soort vetlaagje, op je handen. Door het gebruik van zeep gaat die laag kapot en valt het virus als het ware uit elkaar. Of je daarbij warm of koud water gebruikt, is niet belangrijk." Je mag het dus helemaal zelf kiezen, zolang je maar vloeibare zeep gebruikt.

Zo sloopt zeep het coronavirus van je handen

Handen wassen, handen wassen, handen wassen! Het komt in alle adviezen terug in de strijd tegen het coronavirus. Maar waarom eigenlijk? Dit is hoe je met zeep het coronavirus van je handen wegvaagt.
RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore