Teststraat

GGD: alle zorgmedewerkers met klachten mogen een coronatest

10 april 2020 19:41 Aangepast: 11 april 2020 09:51
Een zorgmedewerker wordt door de GGD Noord-Limburg getest Beeld © RTL Nieuws

Alle zorgmedewerkers met klachten die duiden op het coronavirus mogen vanaf nu getest worden. Dat bevestigt de landelijke GGD aan RTL Nieuws. Na felle kritiek van zorgpersoneel worden de voorwaarden losgelaten waarbij alleen specifieke medewerkers werden getest op het coronavirus.

Sinds deze week kunnen zorgmedewerkers met klachten getest worden. Het gaat dan om mensen die werken in de thuiszorg, huisartsenpraktijken, GGZ-instellingen, gehandicaptenzorg, verpleeghuizen, verloskundigenpraktijk en de ambulancediensten.

Angst om anderen te besmetten 

Medewerkers in de zorg zijn bang dat ze door het gebrek aan beschermingsmiddelen en het contact met kwetsbare mensen besmet zijn of patiënten besmetten. Toch blijkt in de praktijk dat niet iedereen in de zorg met klachten getest mocht worden. Zorgpersoneel moest voldoen aan specifieke voorwaarden om getest te mogen worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij houden Nederland draaiende: 'Ik geef niet toe aan de angst', zegt thuiszorgmedewerker Margriet (64)

Test geweigerd

Dat sommige zorgmedewerkers buiten de boot vielen, merkte ook NU'91, de beroepsverenging van verpleegkundigen en verzorgenden, "Het testbeleid is best rooskleurig voorgesteld. Er komen bij ons veel signalen binnen van mensen die aangeven dat ze vermoedens hebben van een coronabesmetting, maar geen test krijgen", zegt voorzitter Stella Salden.

"Mensen voelen zich onzeker en weten niet: moet ik nu thuisblijven of niet? Ze willen niemand ziek maken en zijn ook ongerust over hun eigen gezondheid", zegt Salden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet knuffelen met stervende, niet naar begrafenis: hoe rouw je in tijden van corona?

Voorwaarde voor test

Voor medewerkers van verpleeghuizen en woonzorgcentra die kampen met griepachtige klachten, gold tot vandaag dat eerst wordt gekeken of ze vervangende taken kunnen uitvoeren om niet bij patiënten in de buurt te komen. Een medewerker wordt dan ook niet getest. 

Wie in de thuiszorg werkt en slechts 'vluchtig contact' heeft met een patiënt, werd vooralsnog bij klachten ook niet getest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet getest, toch Covid-19: huisartsen stellen diagnose corona bij tienduizenden patiënten

De GGD laat de criteria voor een test nu varen. "Die waren strenger en ingewikkelder en zijn nu versimpeld: als je in de zorg werkt, belangrijk bent voor de zorgcontinuïteit en je voldoet aan de klachten, dan mag je getest gaan worden", zegt Jan Woldman van de GGD-GHOR.

Daarmee worden alle zorgmedewerkers bedoeld die patiëntcontact hebben, niet het ondersteunende kantoorpersoneel. 

Verwarring

Hij beaamt dat de voorwaarden verwarring zaaiden. "Er was een iets te nauwkeurige manier bedacht om te zorgen dat je echt de meest kwetsbare mensen als eerste test. We zien nu dat we het aan kunnen om meer zorgmedewerkers met klachten te testen", zegt Woldman.

De GGD-teststraten, waarbij zorgmedewerkers vanuit hun auto worden bemonsterd, konden ieder 100 medewerkers per dag testen. Toch wordt die capaciteit nu losgelaten. "We gaan opschalen naar de vraag die er is." 

Inmiddels hebben de GGD'en deze week samen zo'n 5.000 zorgmedewerkers getest. Hoeveel mensen daarvan positief zijn getest, is niet bekend. 

Kijkje in de corona-teststraat: 'Die wattenstaaf in de neus is niet fijn'

Medewerkers met klachten kunnen nu terecht bij de zogenaamde teststraten waar ze met de auto doorheen kunnen rijden en getest worden op corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore