Ga naar de inhoud
Wolk van druppels in slipstream

Onderzoek TU Eindhoven: '1,5 meter afstand lang niet genoeg bij sporters'

Beeld © ANP

Anderhalve meter afstand bewaren tijdens het wandelen, hardlopen of fietsen is vanwege het coronavirus lang niet genoeg. Dat blijkt uit voorlopig onderzoek van de universiteiten van Eindhoven en Leuven. De onderzoekers vermoeden dat het zelfs verstandig is om tijdens het hardlopen tien meter afstand te houden op je voorganger.

Als mensen binnen zijn, of buiten stilstaan met weinig wind, is anderhalve meter effectief om niet besmet te raken als iemand eventueel het virus bij zich draagt. Maar als je gaat sporten, geldt die regel niet, stelt hoogleraar Bert Blocken. 

Vermijd elkaars slipstream

Dat komt door een wolk aan druppels die sporters achterlaten als ze ademen, niezen of hoesten. Al die druppels bevinden zich in de zogenaamde slipstream van de sporter. Dat is de zone die vlak achter een persoon ontstaat als hij of zij zich snel voortbeweegt in de ruimte.

Als de persoon achter de sporter in die slipstream loopt of fietst, zal die persoon dus in contact komen met al die druppels. Het lijkt er dan ook dat het beste advies is om uit de slipstream van een sporter te blijven. Sport bijvoorbeeld naast iemand, zo zegt Blocken. En als je achter iemand rent of fietst, doe dat dan diagonaal achter hem. Zo blijf je uit de wolk van druppels die de sporter voor je achterlaat.

Het zweet van andere sporters is overigens niet gevaarlijk.

Als dat niet gaat, dan hebben de onderzoekers nog een ander advies. Op basis van de voorlopige resultaten adviseren de wetenschappers dat de afstand van mensen die in dezelfde richting sporten in dezelfde lijn minstens 4 tot 5 meter moet zijn, voor hardlopen en langzaam fietsen moet dit 10 meter zijn en voor wielrennen minstens 20 meter.

Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond en moet nog bekeken worden door collega-wetenschappers.

'Sowieso niet samen wielrennen'

Premier Mark Rutte benadrukte dinsdag al tijdens een persconferentie dat samen sporten vanwege de crisis niet de bedoeling is. "Wat voorlopig echt nog niet kan én mag, dat zijn mensen dicht op elkaar. Dat is gewoon te gevaarlijk en dus verboden. Dus ook geen groepjes wielrenners dicht op elkaar."

Ongezonde
Lees ook:
Ongezonde trek? Zo voorkom je dat je aankomt nu je noodgedwongen thuis zit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore