Coronavirus

'Helft dementerenden verpleeghuis Rotterdam overleden'

09 april 2020 02:55
Archieffoto. Beeld © ANP

Een verpleeghuis in Rotterdam, De Leeuwenhoek, kampt met opvallend veel sterfgevallen. Op een afdeling voor dementerende mensen is de afgelopen drie weken de helft van de bewoners overleden, vermoedelijk door het coronavirus.

Het gaat om vijftien overleden bewoners, maar ongeveer elke dag komen er sterfgevallen bij. Ook op andere afdelingen in het verpleeghuis zijn mensen overleden, zo melden bronnen bij en rond De Leeuwenhoek tegenover NRC Handelsblad

Niet getest

De overleden bewoners werden niet op het coronavirus getest. Dat geldt wel voor de 72 mensen die zich momenteel in het verpleeghuis bevinden. Een kwart daarvan heeft het virus onder de leden. Datzelfde percentage geldt ook voor het personeel. 

De Leeuwenhoek laat in een schriftelijke reactie weten dat er inderdaad "een groot aandeel bewoners" is overleden, maar hoeveel precies wil een woordvoerder niet zeggen. "Dat is regionaal zo afgesproken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flinke toename coronapatiënten in verpleeghuizen

Volgens familieleden en drie medewerkers die met NRC spraken heeft het verpleeghuis niet goed gehandeld in het tegengaan van verspreiding. De mensen willen anoniem blijven om geen conflict te veroorzaken.

Dwalende dementerende bewoners

Zo werd door personeel in eerste instantie geen mondkapjes gedragen, omdat dat mensen zou kunnen verwarren. Ook is niet kunnen voorkomen dat dementerende bewoners door het verpleeghuis dwaalden, waardoor het virus mogelijk onder gezonde mensen is verspreid. 

Het laatste wordt door een locatiemanager in een brief aan mantelzorgers en familie bevestigd, maar verder zegt het verpleeghuis adequaat te hebben gereageerd. Richtlijnen van RIVM en GGD zijn opgevolgd, zegt een woordvoerder. Er is volgens De Leeuwenhoek "niet anders gehandeld dan op andere locaties of bij andere zorginstellingen" en er zou "zeker niet te laat gereageerd" zijn. Inmiddels zouden alle bewoners in quarantaine zitten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dankzij hoogwerker kon Frans (72) zijn vrouw weer zien: 'Ze zag er prachtig uit'

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore