Ga naar de inhoud
Pas weer in 2024

Nationale herdenking MH17 voortaan eens in de vijf jaar: 'Behoefte is veranderd'

Mensen leggen in 2017 voor het eerst bloemen bij het Nationaal Monument MH17.

Stichting Vliegramp MH17 heeft besloten om de herdenkingen van de ramp voortaan anders te organiseren. Vanaf nu zal er iedere vijf jaar een grote herdenking worden gehouden. In de tussenliggende jaren zullen er eenvoudiger herdenkingen zijn. Alle nabestaanden zijn deze week per brief ingelicht.

"Na de vijfde herdenking op 17 juli vorig jaar ontstond er voor het bestuur een natuurlijk moment om na te denken over de wijze van herdenken", zegt voorzitter Piet Ploeg van Stichting Vliegramp MH17. 

Behoefte verandert

De stichting heeft ook een enquête onder de nabestaanden gehouden. Daaruit bleek dat de behoefte aan een jaarlijkse grote herdenking is afgenomen. Ploeg: "De behoefte over hoe nabestaanden willen herdenken, verandert. Dat zie je ook bij herdenkingen van andere rampen. Het aantal bezoekers van de herdenking nam het afgelopen jaar ook al af."

De stichting heeft daarom besloten om elke vijf jaar een grote herdenking met hoogwaardigheidsbekleders te houden. Die zullen vergelijkbaar zijn met de herdenkingen van de afgelopen jaren. "Die kosten ook heel veel tijd om te organiseren."

Namen slachtoffers noemen

In de tussenliggende jaren zullen er eenvoudiger herdenkingen worden gehouden. "We denken nog na over de invulling hiervan", zegt Ploeg. Ook bij eenvoudiger herdenkingen zullen de namen van alle slachtoffers worden genoemd.

De eerstvolgende grote herdenking zal in 2024 zijn. Of de herdenking op 17 juli aanstaande doorgaat, is nog onduidelijk vanwege het coronavirus.

Een week vol verdriet en ongeloof

04:45
Een terugblik op de herdenking afgelopen jaar, vijf jaar na de ramp.