Dit jaar online

Atheïst De Mol is verteller in The Passion: 'Of je gelooft of niet, het raakt je'

08 april 2020 17:14 Aangepast: 08 april 2020 17:57
Beeld © ANP

Geen volle pleinen, geen liveband en geen podium waarop het lijden van Jezus wordt verteld: The Passion is door het coronavirus dit jaar een stuk minder groots dan normaal. Verteller Johnny de Mol is blij dat het toch in een andere vorm doorgaat. Hij is zelf atheïst, maar denkt dat het paasverhaal precies is wat we nu nodig hebben.

"Als we allemaal onze kwetsbaarheid tonen, dan sta je er niet alleen voor", zegt De Mol. Door de uitbraak van het coronavirus leek The Passion een tijdje niet door te gaan, maar uiteindelijk kozen de makers voor een alternatieve versie met een online processie en een nieuw thema: 'Geef mij nu je angst'. "Dat lied lijkt wel gemaakt voor dit moment."

The Passion wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden en daarom moest het een mooie jubileumeditie worden. Noodgedwongen wordt het dit jaar een live vertelling, afgewisseld met beelden van de afgelopen jaren. Ook kunnen kijkers meedoen door videoboodschappen over hun eigen angsten en hoop in te spreken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

The Passion komt tóch met speciale jubileumeditie

"Ik was eigenlijk helemaal niet meer bezig met The Passion toen het coronavirus uitbrak. Ik was eerst bezorgd over mijn familie en al die kwetsbare mensen met wie ik de afgelopen jaren heb gewerkt", zegt De Mol. Hij heeft ook een tijdje niks van zich laten horen op social media, wat voor hem zeldzaam is. "Inmiddels heb ik alles op de rit en dan wil je ook iets doen."

"Toen was ineens de kogel door de kerk, om het in EO-termen te houden, dat The Passion toch doorgaat. We gaan de troost bieden die nodig is." En dat zag De Mol zeker zitten. Door zijn opvoeding kent hij de bijbelverhalen goed, maar hij is zelf niet meer gelovig. Toch wringt dat voor hem totaal niet. "Jezus heeft nooit gezegd dat je een goed christen moet zijn, maar dat je een goed mens moet zijn."

Even alles vergeten

De Mol wil hoop bieden en ook zorgen dat mensen alles even kunnen vergeten. "Gewoon genieten van de productie en de beelden van afgelopen jaren. Als je die pleinen en camerabeelden ziet…. Het is de dikste productie die er is in Nederland. En of je gelooft of niet, die liedjes raken je."

Hoewel het paasverhaal al tweeduizend jaar oud is, verwerkt The Passion er ook altijd elementen van deze tijd in. De mensen bijvoorbeeld die tijdens deze coronacrisis in de zorg werken, zullen voorbijkomen. "Die empathie die je nu ziet, hopelijk houden we dat vast", zegt De Mol. "Je ziet zo veel mooie dingen voorbij komen, van mensen die op een creatieve manier er voor anderen durven te zijn. Als we ons daar wat meer op focussen, zou het wel eens een heel mooi paasfeest kunnen worden."

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore