'Met voldoening afsluiten'

Toch nog landelijke dag voor geslaagden: 'Ze hebben jarenlang keihard gewerkt'

08 april 2020 12:10 Aangepast: 08 april 2020 12:18
Archieffoto Beeld © ANP

Alle geslaagde scholieren in Nederland krijgen toch nog een moment om het behalen van hun diploma te vieren. Deze speciale dag wordt op 4 juni gevierd, maar hoe feestelijk de viering gaat worden, is nog niet bekend.

De nationale slaagdag is een initiatief van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). ‘Wij hebben ontzettend veel berichten gehad van scholieren die zo’n dag graag georganiseerd zien worden’, vertelt voorzitter Pieter Lossie. "Met deze dag op 4 juni kunnen jaren schooltijd met voldoening afgesloten worden."

'Keihard gewerkt de afgelopen jaren'

Onderwijsminister Slob weet nog niet hoe deze landelijke viering eruit gaat zien, want dat hangt af van de omstandigheden op 4 juni. "Maar ik hoop dat er die dag veel vlaggen met schooltassen uit kunnen, zoals de jaarlijkse traditie. De meeste eindexamenkandidaten hebben keihard gewerkt de afgelopen jaren. Ik gun ze in deze ongekende crisis met dit landelijke moment toch een mooie afsluiting van hun middelbare schoolloopbaan."

Vanwege het coronavirus gaan de centrale eindexamens en herkansingen dit jaar niet door. De schoolexamens vormen nu de eindcijfers van de leerlingen.

Extra toets

Scholieren die hun centrale eindexamens wilden gebruiken om hun eindcijfer op te krikken, krijgen die kans alsnog in de vorm van een extra toets die ze voor twee vakken mogen maken. "Leerlingen die geslaagd zijn krijgen een volwaardig diploma waarmee zij kunnen doorstromen naar het vervolgonderwijs", zo stelt het ministerie van Onderwijs.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore