Marathonsessie Eurogroep

Nachtelijk EU-overleg over coronasteun lijkt gedoemd te mislukken

08 april 2020 05:11 Aangepast: 08 april 2020 06:43
Minister van Financiën Wopke Hoekstra tijdens een videocall met zijn Europese collega's. Beeld © ANP

Europa is tot op het bot verdeeld over een steunpakket voor landen die zijn getroffen door het coronavirus. Na een avond en een nacht vergaderen is er nog in de verste verte geen akkoord. De kans dat het nog lukt om een compromis te bereiken wordt steeds kleiner.

Sinds vier uur gistermiddag overleggen de ministers van Financiën van de eurogroep over de coronacrisis. Ze proberen het eens te worden over financiële hulp aan met name de Zuid-Europese landen. Maar makkelijk gaat dat niet.

Na verschillende schorsingen en overleg in kleinere kring is een gezamenlijk standpunt waar alle landen zich in kunnen vinden nog steeds ver weg. De kans op een mislukking wordt met het uur groter.

Vooral tussen Italië en Nederland knettert het. Italië wil als een van de zwaarst getroffen landen zo veel mogelijk hulp tegen zo min mogelijk voorwaarden. Nederland wil wel solidair zijn, maar niet tegen elke prijs.

Noodfonds ESM

Vooral over een beroep op het Europese noodfonds ESM is discussie. Nederland had aangeboden dat landen wel voor medische kosten op de korte termijn zonder voorwaarden zouden kunnen lenen uit het noodfonds. Voor kosten op de langere termijn zou dan de voorwaarde overeind blijven dat landen moeten hervormen. Rome wil zonder voorwaarden van het fonds kunnen lenen.

In het noodfonds zit ruim 400 miljard euro. "Dat geld kun je maar één keer uitgeven", zegt minister Hoekstra van Financiën. Landen in financiële problemen kunnen een beroep doen op het noodfonds, maar moeten dan wel hervormingen doorvoeren. Volgens Hoekstra is dat 'fair en redelijk'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer steunt verzet Hoekstra tegen eurobonds

"Europa is tot op het bot verdeeld over de aanpak van de coronacrisis", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "En je ziet hier weer de oude noord-zuidtegenstelling die je ook in de kredietcrisis zag."

Als de ministers van Financiën van de eurolanden er niet uit komen wordt de kwestie waarschijnlijk doorgeschoven naar de regeringsleiders. Die moeten dan binnenkort een nieuwe poging wagen om het met elkaar eens te worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore