Bijzonder onderwerp

Jordy van Loon (26) zingt over Anne Frank: 'Belangrijk dat verhaal wordt doorverteld'

08 april 2020 07:19 Aangepast: 08 april 2020 07:44
Jordy van Loon Beeld © ANP

Twaalf jaar geleden zong hij 'verliefdheid is een toverbal in meer dan duizend smaken', vandaag gooit zanger Jordy van Loon (26) het over een totaal andere boeg: hij brengt een lied uit over Anne Frank. "Vrijheid is helaas nog steeds niet vanzelfsprekend."

De oorlog heeft hem altijd beziggehouden, vertelt de zanger aan RTL Nieuws. "Ik kom uit een groot, druk gezin, maar mijn ouders vonden het altijd heel belangrijk dat we op 4 mei twee minuten stil waren. En ik ben geïnteresseerd in geschiedenis, heb het dagboek van Anne Frank ook gelezen."

Het Achterhuis

Het nummer dat hij vandaag uitbrengt, Het Achterhuis, is in de jaren 90 geschreven en gezongen door Benny Neyman. Het gaat over hoe de Joodse Anne zich gevoeld moet hebben toen ze tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie zat ondergedoken in Amsterdam en haar gedachten van zich afschreef in haar dagboek, dat ze Kitty noemde.

"Het lied zat in mijn soloprogramma waarmee ik in 2018 op tournee ging. Het ontroerde mij, maar ik zag ook dat er iets gebeurde met het publiek als ik het zong. Daarom wilden we het nu uitbrengen, in het kader van 75 jaar bevrijding. Ik hoop dat het ook de jongere generatie bereikt, het is belangrijk dat ook zij dit verhaal horen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse Anne Frank-film krijgt wereldwijde Netflix-release

Ook van nu

Want het is niet alléén een verhaal van vroeger, vindt Jordy. "Kijk om je heen wat er allemaal gebeurt. Bootjes vol vluchtelingen die in Lesbos van de kant worden geduwd. Mensen die op de vlucht zijn voor gevaar, honger, terreur... Dat is vreselijk. Je moet heel wreed zijn als dat je niet aan het hart gaat."

"Ik ben heel erg vrij, en ik ben ook erg gesteld op die vrijheid. Daar geniet ik van. Maar ik besef ook dat het niet vanzelfsprekend is. In Nederland wel, daar hebben generaties voor geknokt, maar in andere landen niet. Het lied gaat over de beklemmende sfeer van niet vrij zijn, zoals Anne Frank die beschreef in haar dagboek."

Reactie Anne Frank Stichting

De Anne Frank Stichting is niet betrokken bij het lied en heeft de vertolking van Jordy ook nog niet gehoord. Wel zegt de stichting: "De verbondenheid die mensen voelen met Anne Frank en haar geschiedenis blijft indrukwekkend." De stichting zegt te hopen dat het lied 'mensen uitnodigt om kennis te nemen van de geschiedenis van Anne Frank en na te denken over het belang daarvan anno 2020'.

Het Achterhuis - de tekst

Een dagboek schreef ze, Anne Frank, een vulpen in haar kleine hand, een dertien jarig meisje in een achterpand, een tafel en een ledikant.

Het achterhuis was stil van Anne Frank, de dagen duurden maandenlang, wat foto's van wat filmsterren op behang, een traan over haar bleke wang, ze was bang.

Lieve Kitty zeg me waarom wij? Waarom zijn de Joden vogelvrij? Gaat de oorlog ooit voorbij? Gaat de oorlog ooit voorbij?

Ze zat er vaak versteend van angst, weer kwamen er soldaten langs, het geluid van zware stappen kreeg een hardere klank, maar stierven ook weer weg, Goddank, voor hoelang?

Lieve Kitty zeg me waarom wij? Waarom zijn de Joden vogelvrij? Gaat de oorlog ooit voorbij? Gaat de oorlog ooit voorbij?

Na 25 maanden vol van angst, die Grüne Polizei, ze kwamen langs, een dagboek werd gered van het concentratiekamp, een dagboek van een kind, bedankt, Anne Frank.

Lieve Kitty zeg me waarom wij? Waarom zijn de Joden vogelvrij? Gaat de oorlog ooit voorbij? Gaat de oorlog ooit voorbij?

 

Rondlopen door verbouwd Anne Frank Huis: 'Geschikt voor jonger publiek'

Na twee jaar verbouwing werd het vernieuwde Anne Frank Huis in 2018 heropend. Het is nu ruimer en geeft bezoekers meer historische context over het levensverhaal van Anne Frank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore