Ook broer lag op ic

Brabander van 29 jaar overleden aan Covid-19: 'Vreselijk, wel zeer uitzonderlijk'

07 april 2020 16:21 Aangepast: 07 april 2020 17:12
De ic-afdeling van een ziekenhuis in ons land (archieffoto) Beeld © ANP

Een 29-jarige man uit het Brabantse Beek en Donk is vanochtend overleden aan de gevolgen van corona. Ook zijn 31-jarige broer werd ernstig ziek en moest op de ic worden opgenomen. Volgens de familie zouden de broers geen andere, onderliggende ziektes hebben. "Het is zeer uitzonderlijk dat het virus zo toeslaat bij jonge mensen", zegt viroloog Menno de Jong.

De familie laat weten aan RTL Nieuws nu met elkaar te willen rouwen en als gezin het verdriet te willen verwerken. 

Raadsel voor de familie

In een interview zei een familielid vorige week dat het een raadsel is hoe beide broers zo ziek konden worden door het virus. Voor zover bekend zouden de broers allebei gezond zijn geweest voordat ze Covid-19 kregen, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. 

Over de jongste broer zei het familielid: "Hij was de laatste bij wie je het zou verwachten." De man rookte niet, had geen longaandoening en was nooit ziek. "Dus het lijkt volstrekt willekeurig wie heel ziek wordt van corona."

De oudere broer van 31 lag ook op de ic en werd kunstmatig in slaap gehouden. Hij ontwaakte een paar dagen geleden uit zijn kunstmatige slaap. 

Viroloog: zeer uitzonderlijk

Volgens viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC is het zeer uitzonderlijk dat een jong persoon zonder onderliggend lijden overlijdt aan het virus. "Het is botte pech en natuurlijk ontzettend verdrietig, maar dit soort uitzonderingen zien we helaas vaker. Ook bij andere virussen. Maar dit soort sterfgevallen blijven uitzonderingen."

Dat ook de 31-jarige broer van de overleden man zo ziek is geworden, zou volgens De Jong kunnen betekenen dat er misschien nog iets meespeelt. "Bij de Mexicaanse griep zagen onderzoekers later bij mensen waarbij een bepaalde genmutatie was aangetoond in hun DNA, dat die groep veel zieker werd dan de mensen zonder die mutatie."

Genetische achtergrond

"Sommige mensen kunnen vatbaarder zijn voor een ernstiger verloop van sommige virusinfecties door een bepaalde genetische achtergrond. Hier hoeven ze verder in het leven helemaal geen problemen van te hebben totdat zo’n virusinfectie ze overkomt. Hoewel dit voor coronavirussen nog helemaal niet bekend is, zou iets dergelijks misschien toch een rol kunnen spelen bij deze broers."

Viroloog De Jong benadrukt dat de coronadoden voor het overgrote deel oudere mensen zijn en vaak al andere ernstige problemen hebben. "Jongere mensen die eraan overlijden, hebben vaak ook andere onderliggende problemen, zoals hartproblemen of een ernstige ziekte als leukemie."

Een uitvaart in coronatijd: de dienst via livestream volgen

Wat is in coronatijd wel en niet toegestaan bij een uitvaart? Daar zijn heel veel vragen over.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodental coronavirus stijgt met 234 naar 2101

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore