Coronamaatregelen

Drukke dijken dicht voor wielrenners en motoren: 'Jammer, maar zelf naar gemaakt'

07 april 2020 11:33 Aangepast: 07 april 2020 11:44
Vera de Bruijn van de Motorrijders Actie Groep Beeld © Wim Taal

De veiligheidsregio's gaan aankomend paasweekend verschillende gebieden afsluiten voor motorrijders en wielrenners. Motorrijder Vera de Bruijn vindt dat jammer, maar heeft wel begrip. "Als ik de beelden zo zie, hebben we het er zelf wel naar gemaakt."

De Bruijn is secretaris bij de Motorrijders Actie Groep. Ze was eigenlijk van plan dit weekend op haar motor te stappen. "Ik verheugde me al op wat binnendoorweggetjes, een beetje toeren. Een thermoskan koffie mee en dan ergens op een boomstronk van het zonnetje genieten. Anderen kiezen voor een wandeling, dit is mijn manier om even uit te waaien."

Te druk

Dat plan hadden afgelopen weekend meer mensen. Grote groepen motorrijders trokken er lekker op uit in het lentezonnetje. Maar daarbij zouden sommigen zich niet aan de geldende regels tegen het verspreiden van het coronavirus hebben gehouden, zeggen de veiligheidsregio's. "Zij konden geen kant meer op en konden hierdoor geen anderhalve meter afstand houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Motorrijders en wielrenners niet overal welkom in paasweekend

Volgens Bruijns is het afgelopen weekend niet goed gegaan. "We zijn niet blij met de maatregel maar gezien de overlast die afgelopen weekend door motorrijders werd veroorzaakt begrijpen we dat het nodig is."

Kritisch

"Als ik al die motorrijders op die dijkweggetjes zag, leek het wel een elfstedentocht. Als je je asociaal gedraagt is het niet gek dat er maatregelen genomen worden. Daar hebben de motorrijders het dan zelf naar gemaakt. Iedereen moet zich aan de regels houden. Dit kan gewoon niet."

Toch is ze ook kritisch: "Waarom sluit je die smalle weggetjes dan niet af en laat je alleen nog bestemmingsverkeer toe? Want ook auto's zorgen ervoor dat fietsers of voetgangers in de verdrukking komen en niet voldoende afstand kunnen houden."

'Rijd alleen, vermijd drukke plekken'

Voor motorrijders die er dit weekend toch nog op uit willen heeft ze een paar tips. "Rijd alleen, of maximaal met drie personen. Ga zeker niet in een grotere groep op pad. Volg bij tussenstops de RIVM-richtlijnen op, dus houd afstand."

Ook zegt ze: "Bedenk van tevoren waar het misschien druk zal zijn, en vermijd die plekken. Ook als je een weggetje inslaat en je ziet in de verte dat er veel ander verkeer is: draai gewoon om. Neem andere, minder voor de hand liggende routes. Wie weet kom je op prachtige, onontdekte en vooral rustige plekken."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore