Boekingen opgedroogd

'Nederlanders wagen zich niet aan boeken zomervakantie'

07 april 2020 04:48 Aangepast: 07 april 2020 08:58
Zonvakanties staan even op het tweede plan. Beeld © ANP

Door de coronacrisis moeten we in Nederland voorlopig even niet denken aan een zomervakantie. Dat is te merken bij reisorganisaties: voor de periode tussen mei en augustus worden vrijwel geen boekingen meer gedaan.

Dat blijkt uit een rondvraag van De Telegraaf bij verschillende reisaanbieders. Volgens hen heerst er veel onzekerheid onder mensen. Veel boekingen die al gedaan waren, worden geannuleerd. 

Veel vraagtekens

Nederlanders hebben veel vragen bij een eventuele zomervakantie, zeggen de organisaties. "Kunnen we ergens dit zomerseizoen komen en is het daar open?" noemt Ramon van Reine, de Nederlandse topman van kampeerspecialist ACSI, een voorbeeld. "En als een camping, vakantiepark of hotel open is, wat kun je er dan doen? Is er wel sanitair, kun je gezellig eten en drinken, zijn attracties toegankelijk, mag je vrij met auto of ov reizen? Allemaal vragen waarop we de antwoorden even schuldig moeten blijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tegoedbon reddingsboei voor reisorganisaties in financieel zwaar weer

Vooral verre vliegreizen en cruises zijn momenteel bepaald niet in trek, zeggen ANVR-touroperators als TUI en Corendon. Maar volgens TUI-woordvoerder Petra Kok zal er in het najaar een inhaalslag worden gemaakt. "Voor september en oktober is er wel weer genoeg belangstelling, ook voor bijvoorbeeld vliegreizen naar Spanje en andere zonbestemmingen."

'Van tuin naar buitenland'

Veiligheid staat momenteel voorop voor mensen, ziet Corendon-directeur Steven van der Heijden. "Nederlanders gaan zich komende weken geleidelijk bewegen van tuin, balkon en park naar strand, bos, bungalows, tenten en pas daarna het buitenland", zegt hij. "Zolang er coronagevaar is, moeten we ons blijven voorbereiden op slechte scenario’s voor de korte termijn."

Veel mensen maken gebruik van zogeheten vouchers, tegoedbonnen die zijn gekregen bij geschrapte vakanties en die later ingezet kunnen worden voor een nieuwe boeking. Volgens cijfers van reisbureau's gaat het om een totale waarde van 300 tot 400 miljoen euro aan zulke waardebonnen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen vliegtuigen parkeren: een hele operatie, maar wel gratis

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore