Ga naar de inhoud
'Ergste soort'

'Corona dodelijker op ic dan vergelijkbare longontstekingen'

De ic-afdeling van een ziekenhuis in ons land (archieffoto) Beeld © ANP

Het coronavirus is voor patiënten die op de intensive care belanden veel dodelijker dan bij soortgelijke virale longontstekingen. Dat blijkt uit cijfers die zijn voortgebracht door een vergelijkingssysteem van ziekenhuizen.

Bij andere longontstekingen door een virus ligt het sterftecijfer rond de 15 tot 20 procent van de patiënten. Bij het coronavirus zou dat stukken hoger liggen. "In sommige leeftijdsgroepen zou het op 50 procent uit kunnen komen", zegt Niels Gritters van den Oever, bestuurslid van internistenvereniging NVIC, in dagblad Trouw. "Het is een virus van het ergste soort."

Vertekend beeld

De cijfers van herstel en sterfte geven momenteel een vertekend beeld. Het aantal mensen dat op de intensive care heeft gelegen en is hersteld, stond gisteren op 98. Daar tegenover staan 297 sterfgevallen. Die verhoudingen lijken erger dan de situatie in werkelijkheid is, omdat patiënten die overleven vaak drie tot vier weken op de ic liggen. Mensen die het niet redden, gaan vaak in kortere tijd achteruit. 

Gisteren steeg het aantal Nederlanders dat met het coronavirus op de ic ligt met 24. Daarmee was sprake van een lichtpuntje: de toename was relatief laag. In totaal liggen 1409 Nederlanders op de intensive care, van wie 37 in Duitsland.

Revalideren na ic-opname

01:38
Voor coronapatiënten die aan de beademing hebben gelegen is revalideren een hele opgave. Revalidatiecentrum De Hoogstraat heeft als eerste instelling in Nederland een speciale afdeling opgezet voor coronapatiënten die lang op de intensive care hebben gele