Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Air France-baas: 'Air France en KLM snel staatssteun nodig'

Toestellen van KLM blijven aan de grond op Schiphol. Beeld © ANP

Volgens Anne Rigail, baas van Air France, heeft luchtvaartcombinatie Air France-KLM snel staatssteun nodig om de coronacrisis te kunnen overleven. Dat zegt ze in de Franse krant Le Figaro.

Air France-KLM heeft 6 miljard euro in kas, maar heeft desondanks snel hulp nodig van de Franse en Nederlandse regeringen. De directie van de luchtvaartcombinatie is in gesprek met de overheden van de landen, die beide 14 procent van de aandelen bezitten. Bekeken wordt in welke vorm steun kan worden geboden. 

'Gesprekken aan de gang'

"De gesprekken zijn aan de gang", zei Rigail. "Het concern heeft 6 miljard euro in kas, maar we zullen snel financiële hulp nodig hebben."

'Air
Lees ook:
'Air France en KLM hopen op miljardenlening met staatsgarantie'

Air France-KLM is in gesprek met verschillende banken over miljarden euro's aan noodleningen waar de Nederlandse en Franse overheid garant voor moeten staan. Dat betekent dat als het concern onverhoopt niet zou kunnen terugbetalen, de overheden de rekening oppakken en de banken betalen.

'Steun noodzakelijk'

"De steun van de Franse en Nederlandse regering is absoluut noodzakelijk om hier doorheen te komen", zei Rigail. "We zijn dankbaar dat beide landen hebben toegezegd om te helpen."

Minister Hoekstra van Financiën bevestigde eind vorige week dat Nederland intensief contact heeft met Frankrijk over Air France-KLM. "We zijn samen aandeelhouder en vinden het samen belangrijk dat het bedrijf door deze lastige fase komt."

Elbers:
Lees ook:
Elbers: 'Niet bezig met ontvlechting KLM en Air France'