Ga naar de inhoud
Bescherming zorgsector

Van Rijn: 4,5 miljoen mondkapjes per week nodig

Verpleegkundigen met mondkapjes in het Maasstad-ziekenhuis. Beeld © ANP

Nederland heeft per week 4,5 miljoen mondkapjes nodig om de zorgsector te kunnen beschermen tegen het coronavirus. Er zijn er 30 miljoen besteld op de wereldmarkt, die minister Van Rijn (Medische Zorg) gisteren bij Op1 omschreef als "een volstrekte bonanza".

Er is nog steeds een tekort aan mondkapjes en andere beschermingsmiddelen. Nederland zoekt in alle uithoeken van de wereld naar het materiaal, zegt Van Rijn. Volgens de minister haalt ons land ladingen met spullen met vliegtuigen zelf op in het buitenland. 

Steriliseren mondkapjes

Nederland wil niet alleen afhankelijk zijn van de inkoop van mondkapjes. Er wordt ook gekeken naar manier om kapjes te steriliseren zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt. Van Rijn kan niet zeggen wanneer de tekorten zijn opgelost. De productie van mondkapjes gaat momenteel omhoog. Volgens de minister moet zorgvuldig worden omgesprongen met het gebruik. Zo zouden ze niet bij alle handelingen hoeven worden opgezet. 

'We
Lees ook:
'We hebben niet meer ic-bedden nodig, we hebben een plan nodig'

De minister zei "ontzettend gelukkig" te zijn dat het aantal bedden voor de intensive care in twee weken tijd zo fors kon worden verhoogd dat er nu genoeg zijn om de ernstig zieke coronapatiënten te kunnen opvangen.

Capaciteit ic-bedden uitgebreid

Zondag werd bekend dat de capaciteit is uitgebreid naar 2400 ic-bedden, waarvan er 1900 voor coronapatiënten zijn en ongeveer 500 voor andere ziektegevallen. Twee weken geleden waren er nog 1100 bedden voor coronapatiënten beschikbaar.

Maandag lagen er ongeveer 1400 coronapatiënten op de ic.

Ook apen kunnen corona krijgen, dus dragen verzorgers mondkapjes

01:36
Apen kunnen corona krijgen en dus blijven dierentuinen voorlopig dicht. Verzorgers dragen mondkapjes en handschoenen als ze dichter dan 1,5 meter in de buurt van de apen komen.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.