Economische schade

Sint Maarten vraagt 130 miljoen euro aan Nederland

06 april 2020 23:57
Een vliegtuig landt op Sint Maarten. Beeld © ANP

Sint Maarten heeft financiële steun gevraagd aan Nederland om de gevolgen van het coronavirus het hoofd te bieden. De minister van Financiën van Sint Maarten heeft 254 miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 130 miljoen euro) nodig voor de komende drie maanden.

Sint Maarten wil met het geld onder meer bedrijven steunen om ontslagen te voorkomen. Het is ook bedoeld om mensen te helpen die hun baan kwijt zijn. Vooral het wegvallen van toerisme is een enorme klap voor het eiland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegtuig met medische hulpmiddelen onderweg naar Sint Maarten

En niet alleen Sint Maarten heeft het zwaar, ook Curaçao gaf eerder aan steun nodig te hebben. Dat eiland vroeg om 760 miljoen gulden (ongeveer 390 miljoen euro). De Curaçaose minister van Financiën Kenneth Gijsbertha zei 'goede hoop' te hebben dat Nederland positief op dit verzoek reageert. Volgens hem krijgen de eilanden donderdag duidelijkheid als de Rijksministerraad hierover vergadert.

Curaçao is ook bezig eigen fondsen vrij te maken. Zo wil het onder meer voor ongeveer 50 miljoen euro aan staatsobligaties gaan uitgeven.

Aruba

Op Sint Maarten en Curaçao heeft het wegvallen van het toerisme tot een enorme daling van inkomsten geleid. Op Aruba is de schade misschien nog groter. De regering van Aruba schatte onlangs een verlies te leiden van 1,3 miljard Arubaanse gulden (ongeveer 670 miljoen euro) door de coronacrisis. Maar vooralsnog heeft het eiland geen steun aan Nederland gevraagd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore