Klaar met overlast

Motorrijders en wielrenners niet overal welkom in paasweekend

06 april 2020 22:03 Aangepast: 06 april 2020 22:49
Een groep motorrijders op de boulevard van Egmond aan Zee trok zich weinig aan van de coronamaatregelen Beeld © ANP

Aankomend paasweekend zullen verschillende gebieden worden afgesloten voor motorrijders en wielrenners. Veiligheidsregio's zijn klaar met de overlast die ze veroorzaken.

Afgelopen weekend viel het al op in verschillende plekken in ons land: de grote groepen motorrijders trokken er in het lentezonnetje lekker op uit. Maar daarbij zouden sommigen zich niet aan de geldende regels tegen het verspreiden van het coronavirus hebben gehouden.

'In de verdrukking'

Ze reden te hard en in te grote groepen of ze verzamelden zich met meer dan drie mensen voor een tochtje. Voetgangers en recreatieve fietsers kwamen daardoor volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van alle veiligheidsregio’s, in de verdrukking. "Zij konden geen kant meer op en konden hierdoor geen anderhalve meter afstand houden."

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Daarom hebben de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's besloten dat bepaalde toeristische plekken en kleine landweggetjes komend paasweekeinde worden afgesloten voor motorrijders en wielerclubs. Zo krijgen wandelaars meer kans om van het mooie weer te genieten.

Ook controleren de marechaussee en de Bundespolizei net als afgelopen weekeinde streng aan de grens met Duitsland. "Toeristen worden aangesproken. Daar zijn ze vaak wel gevoelig voor", zei minister Ferd Grapperhaus hierover.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crisisoverleg kabinet over corona: is het te vroeg voor een exitstrategie?

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging van KNMV zei eerder vandaag al tegen RTL Nieuws te betwijfelen of motorrijders zich slecht aan de regels hebben gehouden.

'Niet verstandig'

"Het is ook beeldvorming. Elk jaar zijn er veel klachten in de eerste mooie weekeinden, als motorliefhebbers weer op pad gaan", zegt het hoofd Verkeer en Rijopleidingen Arjan Everink van de belangenvereniging. "We zijn benieuwd naar exacte cijfers van het weekend."

Volgens de KNMV hebben veruit de meeste motorrijders zich gehouden aan het advies om niet de weg op te gaan. "Maar net als onder wandelaars en wielrenners zijn er altijd mensen die niet verstandig zijn."

Scheveningen uitgestorven, ondanks het warme weer

In Scheveningen leken mensen zich steeds meer aan de maatregelen te houden. Het strand was open voor mensen uit de buurt, mits ze zich aan de regels houden, maar het was bijna leeg.

Nadat de maatregel werd aangekondigd, zei een woordvoerder van KNMV het te betreuren maar te accepteren. "Wij volgen namelijk zo lang dat de coronacrisis speelt de richtlijnen van het RIVM. We roepen actief onze achterban op om dat ook te doen",

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore