Coronamaatregelen

Crisisoverleg kabinet over corona: is het te vroeg voor een exitstrategie?

07 april 2020 00:01 Aangepast: 07 april 2020 06:40
Premier Rutte en coronaminister De Jonge tijdens de vorige persconferentie. Beeld © ANP

Het kabinet overlegt vandaag opnieuw over de aanpak van de coronacrisis. Nieuwe maatregelen worden niet verwacht; de belangrijkste onderwerpen zijn het paasweekend en de testcapaciteit.

Ter voorbereiding op de bijeenkomst van de ministeriële crisiscommissie is er maandag een bijeenkomst geweest van het Outbreak Management Team. Dat is een team van medische experts, zoals het RIVM, de landelijke verenigingen van huisartsen en medisch specialisten.

Dat team brengt advies uit aan het kabinet dat vandaag bij elkaar komt. Na afloop zullen premier Rutte en coronaminister De Jonge bekendmaken wat zij hebben besloten.

De afgelopen dagen klonk de oproep om de maatregelen na de meivakantie af te zwakken, maar ingewijden benadrukken: voor een presentatie van een heuse 'exitstrategie' is het nog veel te vroeg.

Minder opnames op de intensive care

Het aantal opnames op de intensive cares (ic's) stijgt de afgelopen dagen minder hard. Dat is voorzichtig positief, klinkt het in Den Haag, maar het kan nog niet leiden tot een versoepeling van de maatregelen.

De piek op de ic's is nog niet bereikt en een versoepeling van de maatregelen kan weer leiden tot een nieuwe piek, waarschuwen de experts.

'Te vroeg om maatregelen te versoepelen'

Het is belangrijk dat mensen zich aan de coronamaatregelen blijven houden, anders kan de stijging weer toenemen.

Werkgevers: versoepeling na de meivakantie?

Werkgeversvoorman Hans de Boer zei zondag in het programma WNL op Zondag dat de economie na de meivakantie weer langzaam op gang moet komen. "Dan moeten we gas geven."

Maar volgens Haagse bronnen is het nu nog te vroeg voor dit soort aankondigingen. Het huidige pakket maatregelen geldt tot en met 28 april en een versoepeling zit er op korte termijn niet in. Er wordt zeker nagedacht over de toekomst, benadrukt een bron. De komende weken wil het kabinet wel duidelijker perspectief bieden en schetsen wat de stappen zijn.

Een belangrijke rol zou daarin weggelegd zijn voor de 'anderhalve-meter-samenleving', valt te horen in Den Haag. Is het in de toekomst mogelijk om activiteiten voorzichtig op te starten, zolang er maar 1,5 meter afstand gehouden kan worden? Over die vragen zal het kabinet zich samen met experts in de komende weken gaan buigen.

Paasweekend

Een ander onderwerp op de agenda is het aanstaande paasweekeinde. Vorige week deed premier Rutte een duidelijke oproep aan Duitsers en Belgen: blijf thuis.

Toerisme

Het afgelopen weekend was er weinig toerisme uit de buurlanden. In België wordt flink gecontroleerd aan de grens. In Duitsland wordt opgeroepen om alleen naar Nederland te gaan voor woon-werkverkeer of andere noodzakelijke redenen, maar niet voor een vakantie naar ons land. Gevolg van deze maatregelen bij onze buurlanden is automatisch dat er minder toeristen naar Nederland komen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

De voorzitter van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland bespraken maandagavond met minister Grapperhaus over hun indruk van het afgelopen weekend. Vanuit de veiligheidsregio’s klinken klachten over de vele motorrijders die afgelopen weekend op pad gingen.

Testcapaciteit

Premier Rutte en minister De Jonge zullen waarschijnlijk ook ingaan op de testcapaciteit in Nederland. De Jonge kondigde aan dat er de komende tijd veel grootschaliger getest gaat worden. De komende weken moet het aantal tests langzaam worden opgevoerd tot 29.000 per dag. Zorgverleners zijn als eerste aan de beurt, maar er wordt ook nagedacht over hoe buiten de zorg meer mensen getest kunnen worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eensgezinde Kamer heeft één grote zorg: gaan we het redden op de ic's?

Het kabinet heeft de experts ook gevraagd naar de inzet van zogenoemde serologische tests, waarmee kan worden aangetoond of iemand het virus al gehad heeft. Zulke tests zouden een belangrijke rol kunnen spelen in een toekomstige exitstrategie, maar het is zeer de vraag of dergelijke tests betrouwbaar genoeg zijn.

Mondkapjes

In andere Europese landen en in de Verenigde Staten wordt het gebruik van mondkapjes steeds aangeraden. Tot nu toe hanteert het RIVM een strakke lijn: mondkapjes worden aangeraden voor professionals en niet voor gewone mensen. De beperkte beschikbaarheid zorgt ervoor dat alle mondkapjes nodig zijn voor zorgprofessionals.

Volgens insiders wordt constant gekeken door de Nederlandse experts of de adviezen over mondkapjes nog up-to-date zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In andere landen moeten mensen mondkapjes dragen, waarom hier niet?

Hoe gaan Tweede Kamerleden om met de coronamaatregelen?

Ook voor de Tweede Kamer geldt dat er zoveel mogelijk thuisgewerkt moet worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore