Voorzichtig optimisme

Lichte stijging coronapatiënten op ic: 'We zijn in control'

06 april 2020 21:03 Aangepast: 06 april 2020 21:09
Een ziekenhuismedewerker treft voorbereidingen op een ic-afdeling. Beeld © ANP

Een klein lichtpuntje in de coronacrisis: de toename van het aantal patiënten met het coronavirus op de intensivecareafdelingen was vandaag opnieuw relatief laag. Er is voorzichtig optimisme, maar de zorgen zijn zeker nog niet weg.

Vandaag steeg het aantal Nederlanders dat met het coronavirus op de ic ligt met 24. In totaal gaat het nu om 1409 mensen, van wie er 37 in Duitsland op een ic liggen.

Hoe wordt de toename berekend?

De toename van de bezetting op de ic's wordt bepaald door de instroom minus de uitstroom. Onder uitstroom vallen zowel patiënten die zijn overleden als patiënten die voldoende zijn opgeknapt om de ic te verlaten. De stijging van 24 is het laagste aantal van de afgelopen week. Zondag nam het aantal ic-patiënten toe met 25, zaterdag met 36, vrijdag met 51 en donderdag met 82.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) zijn optimistischer dan vorige week. "We zijn in control", zegt Gommers. Toch wil hij waken voor te veel optimisme: "De piek is nog niet bereikt." Daarom vinden beiden het te vroeg voor het versoepelen van de maatregelen.

Mensen moet zich aan de coronamaatregelen blijven houden

Anders kan de stijging weer toenemen, waarschuwen Kuipers en Gommers.

Het aantal ic-bedden is vooralsnog voldoende: in totaal zijn het er nu 2400, waarvan er ruim 500 bestemd zijn voor patiënten met andere aandoeningen. De zorgen over de vraag of de ic's de piek zullen aankunnen, zijn niet helemaal weg. Maar met het huidige tempo is het vooruitzicht gunstiger dan vorige week, zegt Kuipers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dagelijkse cijferregen RIVM, maar wat zegt die nou eigenlijk?

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore