Weinig beschermingsmiddelen

Zorgmedewerkers getest in drive-in: 'Diensten gedraaid tot de klachten kwamen'

07 april 2020 06:33 Aangepast: 07 april 2020 06:51
Door het hele land worden testcentra voor zorgmedewerkers gebouwd. Beeld © GGD Rotterdam Rijnmond

Zorgmedewerkers met klachten die passen bij het coronavirus kunnen vanaf vandaag getest worden in het drive-in testcentrum bij het Topsportcentrum Rotterdam. "Het is belangrijk dat we medewerkers gezond houden."

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid maakte vorige week bekend dat er meer getest gaat worden. Medewerkers in ziekenhuizen en zorgpersoneel van grotere organisaties werden al getest, maar deze drive-in is speciaal voor mensen die werken in de ggz, kraam- en thuiszorg, gehandicaptenzorg, huisartsen en wijkverpleging.

Snel weer aan het werk

Verschillende GGD's door het land hebben net als in Rotterdam een soortgelijk testcentrum gebouwd. "Zorgverleners kunnen op afspraak en met een verwijzing langskomen en zich laten testen", vertelt Saskia Baas, directeur Publieke Gezondheid bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. "Zo weten we zeker of mensen besmet zijn of niet. Als ze gezond zijn, kunnen ze snel weer aan het werk."

Snel opschalen

In de drive-in neemt een getraind team meerdere testen achter elkaar af. Zorgverleners komen bij voorkeur alleen en met de auto, maar de locatie is ook te voet en met de fiets bereikbaar. "Via een doorloop komen de medewerkers op gepaste afstand bij het test-team. Het is snel en efficiënt." Per dag kunnen zo’n 100 tot 150 mensen getest worden. "Maar we kunnen snel opschalen als dat nodig is."

Dat zo'n testcentrum nodig is, vindt ook huisarts Bart Bruijn uit de gemeente Molenlanden (Zuid-Holland). De afgelopen tien dagen waren alle Covid-19 patiënten in zijn praktijk zorgmedewerkers. "Niet iedereen is getest, maar ik ken het ziektebeeld inmiddels en maak me zorgen. De mensen die nu ziek zijn, zijn allemaal verzorgenden. Het zijn wijkverpleegkundigen, ze werken in een bejaardentehuis of een verpleegtehuis."

Tweede piek

Hij zag het aankomen. "Veel van hen hadden geen of weinig bescherming en moesten toch aan het werk. Ik verwacht dat er een tweede piek gaat komen, want de mensen die nu ziek zijn, hebben tot ze klachten kregen gewoon hun diensten gedraaid en tientallen oudere mensen of mensen met onderliggend lijden verzorgd en mogelijk geïnfecteerd."

Bruijn snapt dat het knelpunt van de crisis op de ic's ligt, het is belangrijk dat daar iedereen beschermende kleding draagt. "Maar als de mensen die de ouderen en zwakkeren helpen amper beschermd worden, wordt de bron van het probleem niet aangepakt. Ik snap de spagaat, maar zie ook dat de zorg een efficiënte verspreider is en daar maak ik me druk om."

Te lang met mondkapje

Ook thuiszorgmedewerker Brenda herkent het probleem. "Sinds 1,5 week hebben we mondkapjes. Maar daar moeten we zuinig mee zijn, want ze zijn erg schaars. De mondkapjes moeten we eigenlijk om de drie uur wisselen, maar een route langs alle cliënten duurt 3,5 tot 4 uur. Voor dat halfuurtje gebruik ik vaak nog even dezelfde."

Naar verwachting zijn over 1,5 week de mondkapjes alweer op. "Nieuwe zijn in aanvraag, maar of we ze krijgen is nog maar de vraag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuiszorg worstelt met coronarichtlijnen: 'Ik voel me een frontsoldaat'

Schorten zijn schaars

Zo ook de schorten. Daarvan liggen er nog maar vijf in de kast. "Afgelopen zaterdag was ik bij een cliënt die koorts had en last van haar luchtwegen. Dan moet ik naar kantoor om een schort op te halen. We hebben er maar weinig, dus niet iedereen kan zomaar een schort gebruiken. Die gebruiken we alleen als een cliënt coronaklachten heeft."

Brenda heeft op dit moment een loopneus, maar blijft niet thuis. Als er bij haar in de omgeving een testcentrum komt, laat ze zich graag testen. "Maar ik vraag me af of ik daarvoor in aanmerking kom, volgens mij moet ik meer verkoudheidsklachten hebben. En daarnaast, drie collega’s zijn al thuis omdat ze binnen de risicogroep vallen en niet mogen werken. Iemand moet die katheters en steunkousen verwisselen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorg kampt met schreeuwend tekort aan mondkapjes, handschoenen en veiligheidsbrillen

Prioriteitsbeleid

Saskia Baas weet van het landelijk tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. "Dat is niet alleen landelijk, mondiaal is er een groot tekort. Daarom is er nu een centrum opgericht voor landelijke inkoop en verspreiding van de materialen."

Omdat elke organisatie vecht om de schaarse middelen, is er per regio een prioriteitsbeleid gemaakt. "Maar ook ik hoor noodkreten van mensen die tekortkomen. De situatie is nijpend, dat is duidelijk. Er wordt hard gewerkt om het beschermende materiaal zo eerlijk mogelijk te verdelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore