Steuntje in de rug

Oproep aan radiozenders: 'Draai muziek van Nederlandse artiesten'

06 april 2020 07:34 Aangepast: 06 april 2020 09:58
Beeld © ANP

Auteursrechtenorganisatie Buma Cultuur roept radiostations op zoveel mogelijk muziek van Nederlandse artiesten te draaien. Volgens Buma is het een eenvoudige manier om Nederlandse artiesten te helpen in de coronacrisis.

Artiesten treden niet meer op en zien daardoor een groot deel van hun inkomsten verdwijnen. Als radiozenders Nederlandse muziek draaien, zorgt dat bij die artiesten weer voor extra inkomsten.

'Er moet iets gebeuren'

Buma Cultuur-directeur Frank Helmink zegt dat het tijd is voor daden, in plaats van woorden. Hij richt zicht tot de zendermanagers en muzieksamenstellers van de stations. "Je kunt wel harten onder de riem blijven steken tot je een ons weegt. Maar daar hebben artiesten uiteindelijk niets aan. Er moet iets gebeuren."

Het is de meest eenvoudige manier is om Nederlandse musici te helpen, zegt Helmink. "Het kost geen moeite en ook geen extra geld. Wij dragen hoe dan ook 2 miljoen euro per maand over, maar doen dat nu liever aan Nederlandse artiesten."

Noodfonds

Eerder maakte Buma bekend dat het artiesten, componisten, tekstschrijvers en uitgevers zelf tegemoet komt vanwege de coronacrisis. De auteursrechtenorganisatie keert onder meer vervroegd een aantal betalingen uit en heeft 2,75 miljoen euro in een noodfonds gestopt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona verandert muziekconsumptie: meer klassiek gestreamd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore