Beslaglegging vermijden

'Overheid pakt mensen met schulden minder hard aan tijdens coronacrisis'

06 april 2020 05:44 Aangepast: 06 april 2020 07:32
Beeld © iStock

Mensen met schulden worden tijdens de coronacrisis minder hard aangepakt. Dat schrijft het belangrijkste incassobureau van de overheid aan deurwaarderskantoren. Beslagleggingen moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Ook wie de studieschuld tijdelijk niet af kan betalen, wordt gespaard.

Dat meldt het AD. De krant heeft de brief ingezien die de grootste incassodienst van de overheid, het CJIB, aan deurwaarderskantoren heeft gestuurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Adempauze moet voorkomen dat mensen dieper en dieper in schulden wegzinken

Wie in deze coronacrisis in de financiële problemen komt, kan uitstel van betaling krijgen. Er wordt minder snel beslag gelegd op salaris, eigendommen of een woning.

Studieschuld

Ook mensen die de studieschuld momenteel niet meer af kunnen betalen, worden even gespaard. Onderwijsorganisatie DUO heeft aangegeven schulden niet te melden bij het CJIB, waardoor er geen nieuwe vorderingen worden gedaan.

Corona op de ic: zo gaat het eraan toe

Het aantal coronapatiënten in Nederland blijft stijgen, ziekenhuizen door het land maken zich op voor topdrukte. Bij het St. Anthonius in Utrecht laten ze zien hoe het er op de intensive care aan toegaat.

Andere oplossingen

Deurwaarders is gevraagd te zoeken naar andere oplossingen. Zo kunnen mensen met schulden uitstel van betaling krijgen.

"Het uitgangspunt blijft dat boetes betaald moeten worden", staat in de brief. "Maar rekening houdend met gewijzigde omstandigheden als gevolg van de crisis, kan een boete later worden betaald."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe de horecasluiting een schokgolf veroorzaakt door ondernemend Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore