Artsen te druk

Slachtofferhulp helpt helpt familie van coronapatiënten: 'Ingrijpend en emotioneel'

06 april 2020 02:36 Aangepast: 06 april 2020 08:16
Een patiënt op weg naar de intensive care van het ziekenhuis in Breda Beeld © Getty

Slachtofferhulp Nederland gaat mensen van wie een familielied op de intensive care familieleden van patiënten op de intensive care ondersteunen. Normaal is dat een taak van artsen en verpleegkundigen, maar die zijn momenteel te druk met de enorme toestroom van patiënten.

Artsen en verpleegkundigen op de intensive care (ic) komen er nauwelijks aan toe om familieleden en nabestaanden van ic-patiënten te ondersteunen. Daarom is de hulp van Slachtofferhulp Nederland ingeroepen.

Vanaf vandaag zullen medewerkers van de hulporganisatie de mensen telefonisch bijstaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als de ic's écht vollopen: dan worden dit de criteria voor nieuwe patiënten

Slachtofferhulp ondersteunt

"Wij hebben Slachtofferhulp Nederland gevraagd om de ondersteuning van ic-patiënten en hun naasten de komende tijd te verzorgen", zegt Marianne Brackel, voorzitter van patiëntenorganisatie IC Connect. "Het gaat daarbij om de naasten en nabestaanden van alle ic-patiënten, dus niet alleen coronapatiënten."

Corona op de ic: zo gaat het eraan toe

Het aantal coronapatiënten in Nederland blijft stijgen, ziekenhuizen door het land maken zich op voor topdrukte. Bij het St. Anthonius in Utrecht laten ze zien hoe het er op de intensive care aan toegaat.

Slachtofferhulp Nederland zegt dat de situatie op de ic-afdelingen voor veel mensen ingrijpend en emotioneel is. Dat geldt met name voor familieleden niet of nauwelijks in de buurt van de patiënt mogen komen.

'Er voor hen zijn'

"Als je bedenkt wat deze patiënten en hun naasten nu meemaken, is het heel fijn dat wij er voor hen kunnen zijn", zegt Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse koningin Elizabeth tegen bevolking: 'Samen zullen we dit virus overwinnen'

Snelle hulp essentieel

De kans op langdurige psychische klachten voor nabestaanden wordt kleiner als ze snel hulp krijgen, vertelt Jansen.

Opname op de ic kan voor nabestaanden of familieleden een traumatische ervaring zijn en de medewerkers van Slachtofferhulp zijn opgeleid om daarmee om te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rode Kruis: veel Nederlanders in de stress door coronavirus

Bijna 1400 mensen op ic

Gisteren werd bekend dat er nu bijna 1400 Nederlanders met het coronavirus op de intensive care liggen. Van hen liggen er 24 in Duitsland. De totale ic-capaciteit ligt in Nederland op 2400. Daarvan zijn 505 bedden bedoeld voor mensen die niet het coronavirus hebben.

Instroom vlakt af

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg meldde gisteren dat het aantal mensen op de intensive care ongeveer gelijk blijft. "Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiënten herstellen en de ic verlaten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ic-arts Diederik Gommers: 'Ik heb dit nog nooit meegemaakt'

Toch moeten we nog niet te optimistisch zijn, vertelde ic-arts Diederik Gommers gisteravond in het televisie-programma Op1. "Pas als er meer uitstroomt dan instroomt, begin ik tevreden te worden."

Ic-arts Marco na dienst van 24 uur: 'Het is heftig, de patiënten zijn relatief jong'

Marco Knook is medisch hoofd op de ic van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Om mensen te laten zien wat er speelt heeft hij zelf opnames gemaakt. Op zijn afdeling ziet hij amper bejaarden, maar wel mensen tussen de 40 en 65 jaar oud.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore