Te vroeg voor optimisme

Ic-arts Diederik Gommers: 'Ik heb dit nog nooit meegemaakt'

06 april 2020 00:36
Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Beeld © ANP

Ic-arts Diederik Gommers vindt het nog 'te vroeg voor optimisme', omdat het aantal patiënten op de intensive care in Nederland gestaag blijft groeien. "Pas als er meer uitstroomt dan instroomt, begin ik tevreden te worden."

Dat vertelde Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en ic-arts in het Erasmus MC in Rotterdam, gisteravond in het tv-programma Op1.

Situatie in Brabant onder controle

Er zijn de laatste tijd meer dan 800 patiënten vanuit Brabant verspreid over het hele land. In Brabant is de situatie volgens Gommers nu onder controle. "Maar stel dat er in Amsterdam een uitbraak komt, omdat veel mensen met mooi weer in het Vondelpark hebben gezeten, dan gaan we het niet redden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ic-arts Gommers: 'Er stond op mijn afdeling een verpleegkundige te huilen'

Gommers geeft toe de laatste tijd 'heel wat traantjes te hebben gelaten'. Hij zegt nog nooit zoiets te hebben meegemaakt en is vooral bang dat er op de intensive care niet genoeg capaciteit is.

Keuzes maken

"Je wilt niet in de positie komen om te kiezen", vertelt de ic-arts. Hij zegt dat artsen daar ook niet voor zijn opgeleid. Wie in het leger of in de tropen heeft gewerkt, heeft ooit wellicht keuzes moeten maken.

"Maar ik heb het nog nooit meegemaakt en een groot deel van de artsen hebben het nog nooit meegemaakt."

Worstcasescenario: zo beslissen artsen op de ic tussen leven en dood

Er wordt alles aan gedaan om de capaciteit van het aantal ic-bedden zo veel mogelijk uit te breiden. Toch ligt er al een draaiboek klaar voor het worstcasescenario. Hoe wordt dan besloten welke patiënten worden opgenomen en welke niet?

Hoewel het aantal opnames dit weekend daalde is Gommers voorzichtig. "De prognoses zijn nog steeds dat we blijven groeien. We hebben nog ruimte voor 500 patiënten, dus als het aantal weer 50 per dag wordt, zijn we er over tien dagen."

Aan maatregelen houden

Vorige week aan tafel bij Jinek sprak Gommers zijn zorgen over het aantal patiënten op de ic ook al uit. Hij benadrukte toen dat Nederlanders zelf in de hand hebben of artsen keuzes moeten gaan maken.

"Als de stijging beperkt blijft, zullen we het op de ic's redden. Dat kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen houdt."

Bekijk dat gesprek met Diederik Gommers hier:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore