Coronacrisis

1385 coronapatiënten op ic: 'Instroom vlakt af, herstelde patiënten verlaten ic'

05 april 2020 18:43 Aangepast: 05 april 2020 22:30
Een patiënt wordt behandeld op de intensive care. Beeld © ANP

Het aantal Nederlanders dat op een intensivecareafdeling ligt met het coronavirus, is gestegen tot 1385. Dat zijn er 25 meer dan gisteren. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ziet dat het aantal mensen op de intensive care ongeveer gelijk blijft. "Dat komt doordat de instroom afvlakt en er langzamerhand ook meer patiënten herstellen en de ic verlaten."

De totale capaciteit ligt op 2400. 505 van die bedden zijn bedoeld voor mensen die niet het coronavirus hebben. Het kabinet streefde ernaar zondag 2400 intensivecarebedden beschikbaar te hebben. Dat blijkt nu dus gelukt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bill Gates bouwt 'voor de zekerheid' zeven fabrieken voor coronavaccin

In Duitsland liggen

Van de 1385 ic-patiënten liggen er 24 in Duitsland. Dat zijn er zeven meer dan gisteren. De afgelopen 24 uur zijn er 34 verplaatsingen geweest tussen de regio’s, waarvan 26 naar een ic, inclusief de 7 naar Duitsland.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat er momenteel voldoende capaciteit is op de intensive cares om alle mensen die dat nodig hebben op te vangen. "We hebben 2400 bedden op afroep beschikbaar", aldus Kuipers. "We hebben de ruimte, de bedden, de apparaten en de roosters klaarliggen. Maar we hebben ze op dit moment nog niet allemaal nodig."

Heb je corona? Dit zijn de ziekteverschijnselen:

Het coronavirus heeft verschillende gezichten. De ene patiënt voelt zich na twee weken weer kiplekker. De ander vecht voor zijn leven op de ic. Dit zijn de ziekteverschijnselen die we tot nu toe kennen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore