Ga naar de inhoud
'Coronafeestjes'

Honderd man met bbq betrapt in Arnhem: burgemeester boos op 'groep idioten'

Het 'coronafeestje' op de Rijnkade in Arnhem. Beeld © ANP

In heel Nederland geldt een samenscholingsverbod voor groepen van drie of meer mensen die geen anderhalve meter afstand houden. Veruit de meeste mensen houden zich daar aan, maar er zijn uitzonderingen. Zo heeft de politie afgelopen nacht meerdere 'coronafeestjes' moeten beëindigen.

Rond middernacht kwamen er aan de Onderkade in Arnhem meer dan 100 mensen - in 50 auto's - bijeen. De groep had een barbecue met een volle gasfles bij zich, meldt de politie. 

De kade werd aan beide kanten afgesloten, maar een groot deel van de groep wist alsnog weg te komen. In totaal kregen 25 mannen een bekeuring van 390 euro, één man is opgepakt voor belediging. 

'Groep idioten'

Burgemeester Ahmed Marcouch heeft de Onderkade inmiddels tot verboden gebied verklaard. Op Twitter schrijft hij van 'een groep idioten die het nodig vond' om op de Rijnkade het samenscholingsverbod te schenden.

Breda

Ook in Breda werd afgelopen nacht een groep mensen betrapt. Volgens de politie kwamen daar zo'n 70 mensen bij elkaar, compleet met lichtshow en dj. Agenten kregen een melding van geluidsoverlast en gingen kijken. 

"Het was goed bedoeld. De dj stond op een binnenplaats omringd door huizen en het was de bedoeling dat iedereen dan zou feesten in eigen tuin of op het eigen balkon. Dat ging echter al snel fout, waarna iedereen door elkaar liep", zegt een woordvoerder van de politie. 

In Breda zijn er dan ook geen boetes uitgedeeld. Alle feestgangers liepen snel hun huizen in toen de politie aankwam. 

'Quarantaine, quarantaine'

De politie in Zeeland kreeg te maken met meerdere 'coronafeestjes'. In Lewedorp moesten agenten ingrijpen omdat iemand acht mensen op bezoek had in een ruimte die was omgetoverd tot een bar.

File bij vuilstort

01:03
Rijen bij de vuilstort, maar meeste mensen houden zich aan oproep om thuis te blijven.

Een andere locatie in Zeeland waar de politie harde muziek, luide stemmen en gezang aantrof was bij een sportpark in Middelburg. Elf jongens tussen de 17 en 20 jaar vierden daar een feestje in een kleedkamer. 

Volgens de politie zongen de jongens onder andere de woorden 'quarantaine, quarantaine'. "Dus het had er alle schijn van dat zij op de hoogte waren van de huidige situatie en de geldende maatregelen", zegt een woordvoerder. 

Relatief
Lees ook:
Relatief rustig in bossen en op stranden: 'Mensen houden zich aan oproep'

Op herhaald verzoek de deur open te doen, werd er niet gereageerd. De politie moest de deur openen met een sleutelhouder. Het is nog onbekend welke straf de jongens krijgen. 

390 euro

In het dorp Zevenbergschen Hoek in Noord-Brabant deelde de politie gisteravond wel direct bekeuringen uit. Daar kwamen 30 mensen bij elkaar. De politie had de groep eerder die avond gewaarschuwd, maar daar was geen gehoor aan gegeven. 

Ook in Leeuwarden bleef het niet rustig: agenten kregen daar rond 07.30 uur 's ochtends een melding van geluidsoverlast. Ze troffen daar zes feestvierders aan die geen familie van elkaar zijn. Alle zes moeten een boete betalen van 390 euro.