Lichtflits

Vuurbal gespot boven Nederland: ruim honderd meldingen

05 april 2020 12:31 Aangepast: 05 april 2020 12:44
Theo Jurriens maakte een filmpje vanuit Groningen. Beeld © Theo Jurriens

Meerdere mensen zagen gisteravond een zeer heldere meteoor voorbijtrekken. Op Twitter werden filmpjes en foto's gedeeld van de 'vuurbal'.

Werkgroep Meteoren kreeg ruim honderd meldingen binnen van mensen in Nederland die het fenomeen met hun eigen ogen hadden gezien. Ook zijn er zo'n 40 meldingen binnengekomen uit Duitsland. De vuurbal was gisteravond rond 23.45 uur kort te zien. 

'Groene vuurpijl'

Op beelden die op social media zijn verspreid, is een lichtflits te zien. Een aantal mensen op Twitter zag er zelfs de kleur groen in. 

"Het leek wel een groene vuurpijl. Nog nooit eerder zo een heldere vuurbal gezien", schreef iemand. Anderen dachten weer dat ze een heldere ster zagen. 

Werkgroep Meteoren heeft een eerste analyse gemaakt van de opnames en zij vermoeden dat de vuurbol is verschenen in het gebied ten noordoosten van Groningen. Vermoedelijk is hij daarna uitgedoofd boven de Waddenzee.

Bekijk hier meer beelden:

Melding in maart

Een maand geleden, op 3 maart, werd er ook al een meteoor boven Nederland waargenomen. 

Het verschijnsel is niet erg zeldzaam, zegt onderzoeker Leo Kriegsman van Naturalis toen tegen RTL Nieuws. "Als gesteente uit de ruimte door de dampkring binnengaat, geeft dat een enorme lichtontwikkeling. Zo'n meteoor zien we meerdere keren per jaar. Als er genoeg materiaal overblijft, komt dat terecht op aarde. Pas als we steen op aarde vinden, spreken we van een meteoriet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore