'Dit doen Nederlanders voor elkaar'

Knuffels op afstand: Stichting Nora Werkt maakt knuffeldieren

04 april 2020 16:56
Een meisje aan het werk bij Stichting Nora Werkt.

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Geen sport meer, niet meer naar de concerten van je favoriete band en een bezoek aan je oma zit er nu ook even niet in. Maar gelukkig zijn er ook veel mensen die het beste van de situatie proberen te maken. Vandaag het negende initiatief uit de serie 'Dit doen Nederlanders voor elkaar': Stichting Nora Werkt maakt knuffels voor verzorgingshuizen.

Met Stichting Nora Werkt probeert Marc Mutsaars mensen met een verstandelijke beperking aan werk te helpen. Hij richtte de stichting op in 2018, en vernoemde het naar zijn dochter Nora die het syndroom van Down heeft. "Je kijkt naar hun wensen en waar ze graag zouden willen werken", legt hij uit. "Dan proberen wij dat te regelen: van het ziekenhuis tot de kapperszaak."

'Knuffels op afstand'

Ook heeft de stichting een eigen knuffelfabriek. "Juist in deze tijd wil je iemand een knuffel geven. Maar in deze tijd kun je elkaar niet meer vastpakken. Wat is er dan beter als je knuffel kunt geven in de vorm van een knuffelbeest?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gratis muziekles voor ouderen: Bart (73) leert harp te spelen

Het maken van knuffeldieren kan goed gedaan worden door de mensen van Marc's stichting. "Je wilt voor iedereen werk regelen, maar niet iedereen van de stichting kan zomaar een bedrijf in. Tijdens het maken van speelgoeddieren zijn er gelukkig verschillende processen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen een proces kan doen van zijn eigen niveau." 

Daarnaast bestond er nog een reden om specifiek te kiezen voor het maken van knuffels. "Deze mensen houden van knuffelen en delen heel vaak knuffels uit."

De knuffels gemaakt door Stichting NoraWerkt. De knuffels gemaakt door Stichting NoraWerkt.

Toch wordt Stichting NoraWerkt ook geraakt door het coronavirus. "Door de crisis zie je sommige dingen echt in duigen vallen. Bedrijven staan stil en onze mensen daardoor dus ook."

De meeste medewerkers van de knuffelfabriek kunnen gelukkig thuis aan het werk. "Zij kunnen zelfstandig knuffels maken met een naaimachine. Maar voor anderen betekent het dat ze niet op hun favoriete werkplek kunnen werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patricia en Alette brengen tulpen en rozen naar eenzame ouderen

Via de website van de knuffelfabriek kan je zelf een knuffeldier aanschaffen. "Je kunt een knuffel kopen voor je opa, oma, vrienden, buren, eigenlijk voor iedereen. En je kunt een boodschap schrijven op een briefje, wat wordt meegeven met de knuffel."

En Marc bedacht nog iets. "Je kunt ook knuffels doneren. Mensen in een verzorgingshuis met weinig of geen familie, krijgen niet zoveel aandacht. Als mensen een knuffel doneren, wordt de knuffel naar een verzorgingstehuis gestuurd. De donateur krijgt na afloop een fotootje van waar de knuffel is terechtgekomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore