Strengere triage

Ic-arts Gommers: 'Er stond op mijn afdeling een verpleegkundige te huilen'

04 april 2020 09:06 Aangepast: 04 april 2020 11:09

Dit weekend moeten er 2400 ic-bedden beschikbaar zijn. De druk op het verzorgend personeel op de intensivecareafdelingen is groot. "Er stond op mijn afdeling een verpleegkundige te huilen", vertelt voorzitter van de Nederlandse ic-vereniging Diederik Gommers aan tafel bij Jinek.

Gommers is werkzaam in het Erasmus MC in Rotterdam. Daar liep hij vorige week over de ic-afdeling, en zag hij de verdrietige collega. "Ze stond in de hoek", vertelt Gommers. "Omdat het niet goed ging."

Hij vervolgt: "Je moet je voorstellen, als er twee patiënten tegelijk onderuit gaan, of dat je later je medicijnen hebt, of dat je met collega’s werkt waar je minder op kan bouwen: dat doet iets met je."

Troost

Gommers probeerde met woorden van troost zijn collega er weer bovenop te helpen. "Ik heb haar gezegd dat ze geweldig werk doet. En dat het nu een beetje anders is dan we normaal doen. Dat is best lastig. Je bent een bepaalde kwaliteit van zorg gewend, je hebt een ongelooflijk verantwoordelijkheidsgevoel."

Het hele fragment met Diederik Gommers:

De opschaling van 1900 naar 2400 bedden op de intensive care is wat Gommers betreft het maximale. "In de praktijk is een hoger aantal echt niet haalbaar. Anders zou het accent van de zorg op de beste uitkomst voor de maatschappij komen te liggen, in plaats van beste uitkomst voor de patiënt." 

"Als wij stijgen met ruim honderd patiënten op de ic, dan komen we in een crisis", vertelt Gommers. "En daarin gelden andere maatstaven."

Moeilijke beslissingen

De al geldende criteria voor triage, waarbij artsen bepalen wie voor behandeling in aanmerking komt en wie niet, worden dan verder aangescherpt. "Allerlei aspecten die we nu gewend zijn te doen, zoals reanimeren en de hart-longmachine, ga je dan zeker niet meer doen."

Bovendien zou het kunnen betekenen dat patiënten die nu op de ic liggen, van de beademing worden gehaald voor iemand anders met een betere kans op overleven. "Zo hard gaat het worden als we de stijging in patiënten niet meer kunnen bijbenen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat gebeurt er als de ic's vol zijn?

De criteria van de strengere keuzes gaat de landelijke ic-vereniging delen met heel Nederland. "We willen daar transparant over zijn. Want de regels zullen voor iedereen hetzelfde zijn."

In de loop van volgende week verwacht Gommers het document te kunnen publiceren. "Het ligt nu bij de commissie, die dit weekend kijkt naar de ethische aspecten. We willen ervan overtuigd zijn dat de goede dingen in het document staan."

Houd je aan de maatregelen

Gommers benadrukt dat Nederlanders zelf in de hand hebben of deze strenge regels nodig zullen zijn. "Als de stijging beperkt blijft, zullen we het op de ic's redden. Dat kan alleen als iedereen zich aan de maatregelen houdt."

Worstcasescenario: zo beslissen artsen op de ic tussen leven en dood

Er wordt alles aan gedaan om de capaciteit van het aantal ic-bedden zo veel mogelijk uit te breiden. Toch ligt er al een draaiboek klaar voor het worstcasescenario. Hoe wordt dan besloten welke patiënten worden opgenomen en welke niet?
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Al die mensen op hun buik in bed, griezelig', zegt ic-verpleegkundige Arie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore