Ga naar de inhoud
Vakantieverkeer

Help, hoe overleef ik een autorit met mijn kinderen naar Spanje?

'Zo'n vakantierit kan een klein drama zijn.' Beeld © ANP

Het is een grote uitdaging voor ouders. Als je niet meteen naar de tablet wilt grijpen, hoe hou je het dan leuk op de achterbank onderweg naar Frankrijk, Spanje of Italië? Met deze tips zijn je kinderen wel even zoet.

Voor we beginnen eerst het belangrijkste advies van opvoeddeskundige Krista Okma: Wees realistisch. "Dus probeer niet in twee dagen in één keer naar het puntje van Spanje te rijden. Dat is gewoon een recepy for disaster."

Je kunt overwegen om vooral op de koele momenten van de dag te rijden, dus in de ochtend en in de avond. En dan tussendoor even uit de auto. Als je het niet vervelend vindt om 's nacht te rijden is dat ook een goede optie, zegt Okma. Dan kunnen de kinderen slapen.

Entertainmentpakket

Een slimme tip voor aanvang van de reis: doe iets actiefs. Okma: "Laat je kinderen even lekker rennen en spelen zodat ze al lekker moe de auto ingaan." Voor onderweg adviseert ze om een 'entertainmentpakket' bij je te hebben, met bijvoorbeeld kleine cadeautjes, spelletjes, eten. 

Verder kun je natuurlijk ook:

  • Koeien tellen, of auto's uit andere landen
  • De klassieker 'Ik zie ik zie wat jij niet ziet' spelen
  • Af en toe een verhaaltje voorlezen uit een voorleesboek
  • Een luisterboek afspelen
  • Halverwege de rit kinderen van plek laten wisselen
  • Regelmatig even stoppen om de kleintjes te laten rondrennen

Pas op de sugar rush

"Qua eten werken rozijntjes goed. Die zijn niet in één keer op. Kinderen moeten even pielen." Eten met veel suiker is niet zo'n goed idee, zegt Okma. "Er wordt verschillend over gedacht, maar ik herken de sugar rush bij mijn kinderen. Als ik ze Fristi geef, gaan ze tegen het plafond. Betere tussendoortjes zijn water, rozijntjes, crackers of een soepstengel."    

Dan is er natuurlijk nog de tablet. Als je niet wilt dat je kinderen de hele reis aan de buis gekluisterd zitten, adviseert Krista Okma om dat het laatste cadeautje te laten zijn. "Daar zou ik zeker niet mee beginnen."

Maar, zegt ze, "ik ken ook ouders die juist heel succesvol rijden dankzij de iPad of een televisieschermpje in de stoelen. Ik denk alleen wel dat er alternatieven zijn."

'Films kijken zolang ze willen'

Muriel Oonincx, hoofdredacteur van Famme.nl, doet niet moeilijk over non-stop filmpjes kijken. "Zo'n vakantierit kan een klein drama zijn. Waarom het dan moeilijk maken? Bij ons gaan de dvd-schermpjes aan en mogen ze net zo lang kijken als ze willen. Als je op je bestemming bent, ga je toch weer naar het zwembad?"

Oonincx en haar man rijden ook 's nachts. "Dat is even doorbuffelen, maar minder erg dan overdag rijden met drie kinderen. Mijn man en ik wisselen om de twee of drie uur. Dan is het heel goed te doen. In een ruk rijden we naar onze bestemming."

Niks mis met Zeeland

"Misschien is het slim om met een vakantie dichterbij huis te beginnen, zegt opvoedexpert Okma. "Wat is er mis met Zeeland of Terschelling? Voor kinderen maakt het toch niet uit waar je heen gaat. Met strand, zand en water zijn ze al dik tevreden."

Tips tegen wagenziekte

Hebben je kinderen last van wagenziekte? Dit kun je ertegen doen:

- Laat je kind niet te veel eten en drinken voor vertrek
- Laat je kind onderweg kleine slokjes drinken en licht verteerbaar voedsel eten
- Doe een raampje open voor frisse lucht
- Zorg voor afleiding met spelletjes en muziek. Een boek lezen maakt het vaak alleen maar erger
- Zorg voor een plek met goed zicht op de weg (voorin)

Meer tips: Opvoeden.nl

Meer op rtlnieuws.nl: