Aanslag Utrecht

Tramschutter Gökmen T. gaat niet in beroep tegen levenslange celstraf

03 april 2020 17:21 Aangepast: 03 april 2020 17:31
Gökmen T. in de rechtbank van Utrecht. Beeld © Felix Guérain

Gökmen T., de man die vorig jaar in Utrecht het vuur opende in een tram en daarbij vier mensen doodde, gaat niet in beroep tegen zijn veroordeling. Twee weken geleden werd hij veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Er komt geen hoger beroep, bevestigt zijn advocaat aan RTL Nieuws. "Client heeft zelf kenbaar gemaakt dat hij niet in hoger beroep wenst te gaan. Het staat me niet vrij om aan te geven hoe en tegen wie hij dat heeft gezegd", zegt advocaat André Seebregts.

Erkent rechtssysteem niet

Er werd al rekening gehouden met het feit dat T. niet in beroep zou gaan tegen zijn straf, omdat hij het Nederlandse rechtssysteem niet accepteerde en ook zijn advocaat niet. De aan hem toegewezen advocaat werd door hem in de rechtszaal zelfs bespuugd tijdens de zitting.

Vader doodgeschoten Roos (19) tegen tramschutter: 'Mijn leven lang zal ik jou volgen'

Tijdens de rechtszaak tegen tramschutter Gökmen T. spraken de nabestaanden en slachtoffers de verdachte toe.

Het was slechts een van de vele incidenten in de schokkende rechtszaak. Ook bespuugde hij meerdere keren de rechter, maakte hij kushandjes richting de officier van justitie en stak hij zijn middelvinger op naar de nabestaanden.

Gebrekkige geestvermogens

Normaal is het alleen aan een verdachte om te beslissen of hij in hoger beroep wil. In dit geval lag dat gecompliceerder. De rechtbank bepaalde eerder dat Gökmen T. vanwege gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens namelijk niet in staat was om zijn belangen zelf goed te behartigen. Daarom kreeg hij verplicht een advocaat toegewezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tramschutter Gökmen T. krijgt levenslang voor aanslag Utrecht

Seebregts: "Normaal gesproken zou je bijna altijd in hoger beroep gaan bij een levenslange veroordeling. Je hebt dan immers weinig te verliezen. Na overleg met de Orde van Advocaten heb ik besloten het niet te doen. Dat cliënt het niet wil, woog daarbij zwaar mee."

Vonnis onherroepelijk

Het vonnis is nu onherroepelijk geworden. De mogelijkheden voor T. om ooit nog vrij te komen, zijn daarmee zo goed als verkeken. Seebregts: "Wat hem nog rest, is om zich vrijwillig te laten behandelen. Hij kan proberen in aanmerking te komen voor gratie." 

Advocaat Sébas Diekstra, die de vader van de doodgeschoten Roos Verschuur bijstaat, laat weten dat zijn cliënt enorm opgelucht is door het nieuws. "Eindelijk kan dit gedeelte worden afgesloten. Dat geeft hem rust om zich volledig te richten op het rouwproces."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore