Lokale journalistiek

Gemeente Utrecht naar hoogste rechter om ja-ja-sticker

03 april 2020 16:29
Beeld © ANP

De gemeente Utrecht probeert opnieuw om een ja-ja-sticker op de brievenbus te verplichten als bewoners huis-aan-huisbladen en reclamefolders willen ontvangen.

Utrecht heeft dat al in januari van dit jaar verplicht, maar is daarbij teruggefloten door het gerechtshof. Het huis-aan-huisblad Stadsblad Utrecht had de rechtszaak aangespannen, omdat dit de persvrijheid zou aantasten.

Blijft voorlopig verplicht

Het Stadsblad kreeg daarin uiteindelijk gelijk van het gerechtshof in Arnhem. De gemeente Utrecht legt zich daar niet bij neer grijpt nu de laatste beroepmogelijkheid aan door in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongevraagde reclamefolders verboden in Amsterdam, ja/ja-sticker mag

Totdat die uitspraak heeft gedaan hoeft de gemeente nog niet in te binden: de sticker blijft vooralsnog verplicht.  Ook Amsterdam, waar dit beleid al langer geldt, hoeft nog niets te veranderen.  

Doodsteek

Eerder al stuurden huis-aan-huisbladen een brandbrief aan minister Arie Slob (Media) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zij vrezen dat meer gemeenten het Utrechtse voorbeeld gaan volgen en dat dat 'de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek' wordt. Volgens hun branchevereniging scheert Utrecht reclamefolders en huis-aan-huiskranten over één kam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom die ongewenste reclamefolder nog bestaat

De gemeente verwacht dat het wel anderhalf jaar kan duren voordat de Hoge Raad uitspraak doet en werkt aan een manier om tot die tijd de huis-aan-huiskranten te ontzien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore