Duchenne

Jorrit (30) heeft een spierziekte en zocht een quarantainemaatje via Facebook

03 april 2020 15:48 Aangepast: 03 april 2020 16:41
Jorrit Groen zocht iemand die hem tijdens de coronacrisis kan helpen. Beeld © Jorrit Groen

De 30-jarige Jorrit Groen heeft de spierziekte Duchenne en is daardoor extra vatbaar voor het coronavirus. Om risico’s uit te sluiten heeft hij besloten om in thuisquarantaine te gaan, maar alleen wonen zonder hulp van anderen kan hij door zijn ziekte niet. Via een oproep op Facebook stelde hij daarom de vraag: “Wie wil er met mij in quarantaine?”

Door zijn ziekte gaan Jorrits spieren steeds sneller achteruit en heeft hij verzwakte longen. De ziekte van Duchenne is een ongeneeslijke spierziekte die uiteindelijk ook dodelijk kan zijn.

"Ik ben wel bang dat ik het coronavirus krijg. Als ik het krijg, ziet het er niet goed uit voor mij", zegt Jorrit. 

Zelfstandig

Jorrit kan zelfstandig rondrijden in een elektrische rolstoel, maar opstaan uit bed, douchen en eten kan hij niet meer zelf. Normaal gesproken krijgt hij zorg aan huis van verschillende zorgmedewerkers. 

Zijn broer en zussen hebben die zorg inmiddels overgenomen. Toch vond Jorrit dat ten tijde van het coronavirus niet helemaal ideaal.

Mensen ontwijken

“Zij moeten ook af en toe naar werk en hebben activiteiten buiten huis, waardoor ze toch risico lopen om het virus naar mijn huis mee te nemen. Ik merk dat ik wel bang ben voor mensen en ze op dit moment zo veel mogelijk ontwijk. Bij ieder hoestje denk ik al: het zal toch niet?"

Om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden besloot hij om zijn zorgcontacten terug te brengen naar één persoon. “Daarom ben ik op zoek naar iemand die de komende weken met mij in quarantaine wil gaan”, schrijft hij in zijn Facebookpost.

En die persoon vond hij in een vriend van hem die hij kent sinds de basisschool. “Er zijn echt heel veel reacties binnengekomen, maar ik had in eerste instantie helemaal niet aan hem gedacht”, zegt Jorrit. “We zijn wel vrienden, maar ik zie hem normaal niet heel vaak.”

Geen hogere wiskunde

Volgens Jorrit bood zijn vriend hem hulp aan omdat hij vindt dat iedereen elkaar in deze lastige tijd te hulp moet schieten. “Er moet wel voor mij gezorgd worden, maar dat is geen hogere wiskunde. Daar maak ik mijn geen zorgen om. En hij ook niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met dit simpele snorkelmasker kunnen coronapatiënten zuurstof krijgen

Wat ze komende weken gaan doen? “Ons leven zal er denk ik vooral hetzelfde uitziet als dat van de rest van Nederland: een filmpje kijken of een boek lezen. Verder werken wij allebei nog een paar dagen vanuit huis. Veel meer is er nu ook niet mogelijk.”

Om er zeker van te zijn dat zijn vriend niet besmet is wanneer hij bij Jorrit intrekt, gaat hij eerst twee weken in zijn eigen huis in isolatie. "Ik heb er zin in dat hij komt. Ik denk dat het heel gezellig gaat worden, net als vroeger."

Nederland op slot gooien: wel of niet verstandig?

Veel landen om ons heen leggen het complete openbare leven plat. Maar ondanks het coronavirus mogen veel Nederlanders nog hun huis uit. Worden daardoor levens onnodig op het spel gezet? Of levert zo'n lockdown juist op een later moment veel risico op?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore