Corona-update, stel je vraag

Wat gebeurt er als de ic's vol zijn?

03 april 2020 17:38 Aangepast: 03 april 2020 17:44

Het aantal patiënten op de intensive care blijft maar stijgen. Als er niet meer bedden bij komen, zitten we naar verwachting over twee weken aan onze limiet. Wat gebeurt er in zo'n geval met patiënten, vroegen onder meer Ger, Jasmijn en Nel zich af. We zochten het uit.

Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zijn er 1324 Covid-19-patiënten opgenomen op de intensive care. Daarnaast liggen er nog zo'n 500 patiënten zonder corona op de ic.

De overheid en ziekenhuizen doen hard hun best om meer intensive care-bedden te creëren. Waren er drie dagen geleden nog 1900 bedden, dit weekend moet dat aantal 2400 zijn. De patiënten in die bedden moeten echter ook verzorgd worden. Is daarvoor wel genoeg zorgpersoneel beschikbaar?

2400 het maximum

Verpleegkundigen zeggen dat 2400 bedden het maximum is om goede zorg te kunnen verlenen. Dat komt doordat verpleegkundigen nu al op een groter aantal bedden worden ingezet dan normaal. "Dat is een andere manier van ic-zorg leveren dan je normaal doet", zegt Ernst Kuipers van LNAZ.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM verwacht toch meer coronapatiënten op intensive care

En wat als al die bedden straks allemaal vol liggen? Dan zijn er voor nu twee opties: patiënten naar het buitenland verplaatsen en triage.

Patiënten naar buitenland

Op dit moment liggen er al enkele patiënten uit Nederland in Duitsland. Volgens premier Mark Rutte hebben negen Duitse ziekenhuizen hulp aangeboden. Al ten minste tien Nederlandse patiënten worden over de grens behandeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Artsen maken zich zorgen: niet-coronapatiënten blijven thuis

Dan de andere optie: triage. Dat betekent dat artsen bepalen wie voor behandeling in aanmerking komt. Daarbij speelt onder meer de geschatte kans op genezing een rol.

Triage

Van die vorm van triage is nog lang geen sprake. "We hebben op dit moment voldoende capaciteit voor de opvang van patiënten, ongeacht de ernst van de aandoening en leeftijd", zegt Kuipers.

Worstcasescenario: zo beslissen artsen op de ic tussen leven en dood

Er wordt alles aan gedaan om de capaciteit van het aantal ic-bedden zo veel mogelijk uit te breiden. Toch ligt er al een draaiboek klaar voor het worstcasescenario. Hoe wordt dan besloten welke patiënten worden opgenomen en welke niet?

Op dit moment is het besluit om iemand wel of niet op te nemen in het ziekenhuis of de ic een puur medische, zegt Kuipers. Daarbij is de vraag: wat is de kans dat iemand baat heeft bij een opname? Artsen kijken onder meer naar leeftijd en andere aandoeningen.

Leeftijdsgrens

Is er een kans dat er in de toekomst wel een leeftijdsgrens voor opname op de ic zal worden gehanteerd? Volgens Kuipers en premier Rutte is dat nu niet aan de orde. Leeftijd blijft bij triage slechts een van de factoren in het maken van de beslissing wie op de ic terechtkomt en wie niet.

"We willen zo lang mogelijk voorkomen dat we moeten kiezen tussen twee mensen", zei Rutte vandaag. "We gaan er alles aan doen om die fase niet te halen."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Samen met een aantal experts proberen we jullie vragen over corona elke dag te beantwoorden. Via onderstaand formulier kun je je vraag stellen. Zie je geen formulier om een vraag in te sturen? Stel je vraag dan via onze Facebookpagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore