Een snorkelmasker van twee tientjes kan voor veel coronapatiënten met ademhalingsklachten wel eens de oplossing zijn. De Universiteit Twente heeft het masker om weten te bouwen tot ademhaling ondersteunende apparatuur, die bij goedkeuring binnen enkele dagen in gebruik kan worden genomen.
Het gaat om een gezichtsbedekkend snorkelmasker van sportwinkel Decathlon. Met een 3D-geprint koppelstuk kan het worden aangesloten op slangen en filters om zuurstof toe te dienen. "Van die koppelstukken waren online al modellen te vinden en daar hebben wij een verbeterslag overheen gedaan", vertelt Ruud Verdaasdonk, hoogleraar Medische Technologie.
Snorkelmaskers veiliger
Extra zuurstof toedienen door het masker is veiliger voor artsen en verplegend personeel. Normaal gesproken krijgen patiënten de extra zuurstof via een zuurstofslangetje in de neus, waarbij hun adem weer ongefilterd de kamer in gaat. Voordeel van het masker is dat bij het uitademen de lucht uit mond en neus gefilterd wordt, zodat de omgeving geen kans loopt besmet te raken.
Zo werkt dat:
De snorkelmaskers kunnen de beademingsapparaten op de intensive care niet vervangen, maar kunnen de druk op de ic wel verlichten. "De maskers kunnen mensen helpen die er nog niet zo zwaar aan toe zijn", legt Verdaasdonk uit.
Meer ic-bedden beschikbaar
"Het gaat dan om zogeheten medium care-patiënten die wel onder zwaardere bewaking staan maar nog niet in een ic-bed liggen. Als je die patiënten hiermee in een betere conditie kan houden, voorkom je dat ze op de ic belanden." Dat kan er dus voor zorgen dat er minder ic-bedden nodig zijn.
Bovendien kan deze apparatuur ervoor zorgen dat ic-bedden weer sneller beschikbaar zijn. "Er kan nabehandeld worden met dit soort maskers, waardoor mensen eerder van de ic af kunnen."
De omgebouwde maskers werden door medisch specialisten met enige scepsis ontvangen. "Want iets nieuws introduceren in een tijd dat er grote druk op de werknemers is, dat willen ze liever niet", zegt Verdaasdonk. "Maar je merkt dat dat begint te kantelen: de nood is hoog, wat maakt dat ze er dan wel open voor staan."
De door de Universiteit Twente verbeterde maskers zijn in het Franse Straatsburg al in gebruik genomen, terwijl in Italië al met het eerdere model ervaring is. Daar zijn ze positief, vertelt de hoogleraar. "Meer dan twintig procent van de patiënten in het ziekenhuis in Italië heeft acute ademnood. Als het masker wordt aangeboden, geeft dat direct verlichting."
Een aantal bedrijven staat al in de startblokken om de 3D-geprinte koppelstukken te produceren, vertelt Verdaasdonk. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat vandaag weten aan RTL Nieuws dat deze maskers zonder CE-markering gebruikt morgen worden. De zorginstelling, bijvoorbeeld het ziekenhuis dat het masker gebruikt, draagt de verantwoordelijkheid voor het gebruik ervan.
In onder meer Frankrijk en Italië heeft Decathlon de maskers die op voorraad waren gratis ter beschikking gesteld aan zorgpersoneel en hulpdiensten. De Nederlandse tak van het bedrijf laat aan RTL Nieuws weten dat de snorkelmaskers in ons land uit de schappen zijn gehaald. "Online is de verkoop geblokkeerd en we zijn in gesprek met de overheid."