Ga naar de inhoud
Quarantaine

Plan van ongeneeslijk zieke Paco: container waarin je je dierbare veilig kunt zien

Paco en zijn vrouw Inge. Beeld © Eigen foto

Paco Voorhans is ongeneeslijk ziek en de kans is aanwezig dat hij tijdens de coronacrisis overlijdt. De gedachte dat hij geen goed afscheid kan nemen van zijn geliefden vindt hij vreselijk. Dus bedacht hij een plan: hij wil een container met een doorzichtige plaat in het midden, zodat hij zijn dierbaren toch nog kan zien.

Hij zet nu alles op alles om te zorgen dat het idee kan worden uitgevoerd. "Ik wil hier ook anderen mee helpen en heb goede hoop dat de eerste container er binnen een week staat." 

Uitgezaaide kanker

De 48-jarige Paco heeft uitgezaaide kanker. In oktober hoorde hij dat genezing onmogelijk is. Hoe lang hij nog te leven heeft, is niet te zeggen. "Het was keihard nieuws, zeker als je nog zo volop in het leven staat", zegt hij.

En toen brak ook nog de coronacrisis uit. Zijn werk bij evenementenbureau Eventcare in Amsterdam kwam compleet stil te liggen. De gezondheid van Paco ging intussen verder achteruit, zo werd zijn zicht steeds slechter.

Dat hij zal overlijden, heeft hij geaccepteerd. "Maar het ergste vind ik als dat nu gebeurt, zonder goed afscheid te kunnen nemen van mensen van wie ik hou. Zoals mijn 80-jarige moeder bijvoorbeeld."

De Quarantainer

Zo werd het idee voor de container geboren. Het werd direct liefdevol omarmd door zijn collega's. Samen doopten ze het om tot: de quarantainer. 

De
Lees ook:
De populairste apps voor videobellen met vrienden en familie

De afgelopen weken hebben ze hard gewerkt om het plan tot in detail uit te werken. Het is simpel, maar effectief. "De ene komt aan de noordkant binnen, de ander aan de zuidkant. In het midden is een plaat van plexiglas, dus je kunt elkaar niet aanraken. Communiceren gaat via een microfoon", zegt Paco. 

"Het is een beetje zoals gevangenissen uit films, maar dan gezelliger. Met een tafeltje en een plantje als dat mogelijk is."

Zoektocht naar investeerders

Een leverancier van containers is ook al gevonden en die wil tegen de kostprijs helpen. Op hun terrein kunnen de containers ook worden gebouwd. Nu zoeken ze nog naar investeerders voor het meubilair en de techniek. Ook hebben Paco en zijn collega's contact met het Amsterdamse ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek over de gewenste medische aanpassingen.

Eenzaamheid
Lees ook:
Eenzaamheid door coronavirus dreigt voor ouderen: 'Langsgaan kan niet meer'

Om het hele plan te realiseren, wordt geld ingezameld. De teller staat in ieder geval al op meer dan 5000 euro, genoeg om de eerste container te bouwen. Maar ze willen meer.

'Overal neerzetten waar kwetsbare mensen wonen'

"We willen uiteindelijk vijftig tot zestig quarantainers bouwen. Wij kunnen dat aan, de leverancier ook. We willen ze op plekken neerzetten waar kwetsbare mensen wonen. Verzorgingshuizen, ziekenhuizen, noem maar op. We zorgen dan dat alles klaar is, ook de vergunningen en transport. Zo hebben ze er geen omkijken naar." 

Paco hoopt dat de eerste container er volgende week kan staan. En dan het liefst bij het Antoni van Leeuwenhoek, de plek waar hij zelf wordt behandeld. "Dan kan ik hopelijk mijn moeder weer zien."

Geen
Lees ook:
Geen chemo of immuuntherapie door corona: 'Die onzekerheid is heel zwaar'