Ga naar de inhoud
Nederland

Rijscholen liegen over het aantal leerlingen dat slaagt

Archieffoto Beeld © ANP

In de concurrentiestrijd om leerlingen doen rijscholen vaak 'de gekste dingen'. Zo liegen ze over het aantal leerlingen dat in één keer slaagt voor het rijexamen.

Let op, er wordt behoorlijk gesjoemeld, zeggen de brancheorganisaties van rijscholen Bovag, VRB en FAM tegen RTL Nieuws.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR), dat de examens afneemt, maakt de slagingspercentages per rijschool openbaar. Ongeveer de helft van alle examenkandidaten wist het afgelopen jaar (april 2015 tot april 2016) in één keer te slagen.

De verschillen zijn groot per rijschool. En er wordt - buiten de CBR-weergave - behoorlijk mee gesjoemeld, zegt voorzitter Peter van Neck van branchevereniging VRB. "Rijscholen die een laag slagingspercentage hebben, durven rustig op hun site te zetten dat ze een percentage van 70 of 80 procent hebben."

'Mensen doen de gekste dingen'

Ook de andere brancheorganisaties, Bovag en Federatie Autorijschool Management​ (FAM), zien een toename in dit soort praktijken. Volgens hen komt dit doordat het aantal rijscholen de afgelopen jaren explosief is toegenomen. In 2006 telde Nederland nog 5237 rijscholen, tegenwoordig zijn dat er rond de 8000. Het aantal klanten nam niet in de mate toe.

Het zorgt volgens de brancheorganisaties voor heftige concurrentie. Zeker in de Randstad. "Doordat er zoveel rijscholen bij komen, gaan mensen de gekste dingen doen om maar leerlingen te werven. Dikwijls gaan ze daarbij over de schreef", stelt FAM-voorzitter Ruud Rutten.

Prijs die niet bestaat

Hoeveel er exact gesjoemeld wordt, weten de brancheorganisaties niet. RTL Nieuws vond acht rijscholen waarbij cijfers op de website niet overeenkwamen met de cijfers van het CBR.

Eén van die rijscholen is IQ Drive. Op de website stond onlangs nog te lezen dat de rijschool een bovengemiddeld slagingspercentage van 65 procent had. Uit de open data van het CBR blijkt dat slechts een kwart van de leerlingen in één keer slaagde. Ook werd trots gemeld dat de rijschool winnaar is van het Gouden Stuur, een prijs voor de veiligste rijschool.

Thumbnail

Screenshot website IQ Drive 6 juli 2016

De brancheorganisaties zeggen geen van allen weet te hebben van het bestaan van deze prijs. De directeur van IQ Drive laat vanaf zijn vakantieadres weten niet in staat te zijn te reageren op vragen van RTL Nieuws.

Na het contact met het bedrijf is echter wel de website onder handen genomen. Zo is de bewering over het Gouden Stuur verdwenen en is ook de passage over het slagingspercentage aangepast.

Thumbnail

Screenshot website IQ Drive 8 juli 2016

Toezicht

De brancheorganisaties willen dat er vanuit de overheid meer toezicht komt op sjoemelende rijschoolhouders om zo de kwaliteit en het imago van de branche op te krikken. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat weten geen bevoegdheden te hebben om dergelijke rijscholen aan te pakken. 

Dat beaamt het CBR: "Opleiding en examen zijn in Nederland gescheiden. Wat binnen ons vermogen ligt doen we."

Meer op rtlnieuws.nl: