Ga naar de inhoud
Richting 2100 ic-bedden

Aantal coronapatiënten op ic blijft stijgen, maar Brabant krijgt weer lucht

Beeld © ETZ Tilburg

Op de intensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 1273 patiënten met het coronavirus. De lijn blijft hiermee stijgen, maar toch is er iets positiefs te zien in de cijfers. "Brabantse ziekenhuizen hebben weer capaciteit gekregen om anderen te helpen."

Dat maakte Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), vanmiddag bekend. In heel Nederland wordt er gewerkt om het aantal ic-bedden uit te breiden tot een aantal van 2400. Dat aantal is niet per direct nodig, maar moet wel bereikt worden omdat er verwacht wordt dat de stijging nog twee weken aanhoudt.

Op dit moment is er plek voor bijna 2100 patiënten. "Er zijn dus nog voldoende bedden vrij op dit moment", verzekert Ernst Kuipers vanmiddag.

Zo veel patiënten liggen er nu op de intensive care:

Maar wat als de stijging ook na die twee weken aanhoudt? En alle 2400 bedden bezet zijn? "Laten we eerst naar de ontwikkelingen kijken en laat ons rustig de gedachte vormen hoe we dat dan kunnen oplossen. Daar hebben we dus twee weken de tijd voor", zei Kuipers. Er ligt dus nog geen kant en klaar pakket aan maatregelen voor die situatie, maar één mogelijke oplossing is er wel: patiënten vervoeren naar het buitenland.

'Aanbod van Duitse ziekenhuizen stijgt'

Kuipers: "We kijken op dit moment alleen naar Duitse ziekenhuizen, daar is nog capaciteit vrij. We zijn heel blij om te zien dat het aanbod van Duitse ziekenhuizen stijgt. En we stoppen ook niet bij de aanmelding van tien ziekenhuizen, we blijven doorzoeken." Op dit moment liggen er 'een handvol' Nederlanders in Duitsland op de intensive care. Dat aantal hoeft nog niet vergroot te worden, omdat er nu nog capaciteit is in Nederland. 

KLM
Volg het liveblog:
KLM onderweg naar Australië om Nederlanders op te halen

Er is voor het eerst ook weer capaciteit vrij op de Brabantse intensive cares, zei Kuipers. "Brabantse ziekenhuizen waren overlopen, ze hadden te veel patiënten. Op dit moment zijn er veel Brabantse ziekenhuizen die weer capaciteit hebben om anderen te helpen en andere patiënten uit het land op te vangen. Dank aan al die Brabantse collega's die hun capaciteit enorm hebben opgeschaald waardoor dit nu mogelijk is."

Corona
Lees ook:
Corona in cijfers