Nederlandse laboratoria staan klaar om veel extra coronatests te gaan uitvoeren. Ze zitten nu nog lang niet aan hun maximale capaciteit. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Probleem is dat er op dit moment bij te weinig mensen tests worden afgenomen.
Op dit moment worden zo'n 4000 tests per dag gedaan, maar de laboratoria hebben ruimte om er 10.000 te doen. Dat zeggen verschillende laboratoria.
Vier keer meer tests
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat het aantal tests de komende weken verviervoudigd wordt. Verschillende laboratoria geven aan dat zij al langer klaar zijn om extra tests te doen.
In de eerste weken van de crisis werd beperkt getest, omdat er überhaupt een tekort was aan tests. Maar ook omdat men bang was dat de spullen van de laboratoria waarmee de tests uitgevoerd werden, op zouden raken. Maar dat is inmiddels niet meer aan de orde.
300 per dag
Paul Savelkoul, hoofd van het laboratorium in het MUMC+ in Maastricht, vertelt: "Wij draaien hier nu ongeveer 300 testen per dag, terwijl we een capaciteit hebben van 1500 per dag. En als we onze apparatuur nog meer uitbreiden, kunnen we nog meer aan."
Robots schieten Italiaanse artsen te hulp in strijd met corona:
Dit beeld bevestigen ook andere laboratoria aan RTL Nieuws. Deze grote laboratoria, verspreid over het land, geven aan ruim onder hun capaciteit te werken, nu en de afgelopen tijd.
Makkelijk 10.000 tests
Uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging van Medische Microbiologie blijkt dat de laboratoria die nu al testen op corona zeker 10.000 tests per dag kunnen doen.
Paul Savelkoul van het MUMC: "Ik denk dat we nu gemiddeld met z'n allen op 30 tot 40 procent van onze capaciteit draaien. Dus we kunnen aanzienlijk omhoog schroeven, áls we de testen aangeleverd krijgen."

Genoeg tests afgenomen?
Minister De Jonge heeft beloofd dat de testcapaciteit de komende weken uitgebreid wordt van 4000 naar zeker 17.500 tests per dag. De tests die De Jonge belooft, moeten onder andere door de GGD's worden uitgevoerd.
Christian Hoebe van GGD Zuid-Limburg hoopt dat het inderdaad gaat lukken om al die tests uit te voeren. "De capaciteit van honderden tests betekent ook gewoon dat je honderden medewerkers nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen. Dat is niet meteen geregeld. Bovendien moet je de hele logistiek inrichten. We willen wel dat de juiste persoon ook de juiste uitslag krijgt."
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland zegt dat ze nu druk bezig zijn om een landelijk dekkend netwerk te maken, zodat ze vanaf maandag ook inderdaad meer kunnen gaan testen.
