Initiatief

Gratis muziekles voor ouderen: Bart (73) leert harp te spelen

03 april 2020 12:50 Aangepast: 03 april 2020 16:42
Bart Hamers (73) en zijn harp. Beeld © RTL Nieuws/eigen foto

Het coronavirus houdt Nederland in zijn greep. Geen sport meer, niet meer naar de concerten van je favoriete band en een bezoek aan je oma zit er nu ook even niet in. Maar gelukkig zijn er ook veel mensen die het beste van de situatie proberen te maken. Vandaag het achtste initiatief uit de serie: gratis muziekinstrumenten en online muzieklessen voor ouderen.

Wil je een muziekinstrument leren spelen tijdens het thuiszitten? In Utrecht kun je dit gratis doen dankzij muziekschool DUMS. Je kan daar gratis een instrument lenen en iedere werkdag een gratis les volgen. En die lessen zijn óók gratis.

Een harp in huis

Bart Hamers (73) is een van de mensen die zich heeft ingeschreven. Hij heeft een harp gekregen en z'n eerste les al gehad. "Ik vind het geweldig. Je gaat niet 1,2,3 een harp in huis halen", zegt hij. "Dit geeft mij de kans om kennis te maken met de harp en ik kan proberen of het wat voor me is. Het is echt een uitdaging om na een tijdje toch een beetje leuk te kunnen spelen."

Ook Anna volgt de gratis lessen

Speciaal voor ons speelt ze een klein stukje. "Maar dit is niet ingewikkeld, hoor", zegt Anna.

Bart is al vijf jaar met pensioen en doet normaal gesproken vrijwilligerswerk. "Om een beetje structuur te hebben in m'n bestaan", zegt hij. "Ik hielp bij taallessen voor buitenlanders en ik weet wel wat af van computers, dus kon ik andere ouderen daarmee helpen. Nu zit ik thuis en heb ik weinig te doen, maar door de muziekschool is dat nu voorbij."

Voor de babyboomers

"Er gaat veel aandacht uit naar de ouderen in verzorgingstehuizen, maar de vitale ouderen die nu alleen thuis zitten worden een beetje vergeten", zegt Marlijn Beukema van muziekschool DUMS. "Dat is nu echt onze doelgroep: de actieve babyboomer. Dit zijn ouderen die normaal gesproken na hun pensioen nog veel vrijwilligerswerk doen. De steunpilaren van onze samenleving."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patricia en Alette brengen tulpen en rozen naar eenzame ouderen

"Iedere ochtend om 09.00 uur staat er een nieuwe les online. Daarnaast heb je iedere dag een contactmoment met een muziekdocent. Hierin bespreek je de dingen waar je tegenaan loopt." 

Lege agenda

Volgens Marlijn kunnen de muzieklessen een grote rol spelen in het leven van de eenzame ouderen: "Hun agenda is ineens leeg en ze mogen de deur niet uit. Door de gratis instrumenten en muzieklessen kunnen ouderen de hele dag bezig zijn met muziek maken. Ook maken ze iedere dag stappen en worden ze ieder dag beter."

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Oproep

Het initiatief is alleen voor de ouderen in de regio Utrecht, maar Marlijn heeft ook nog een boodschap aan alle muziekscholen in Nederland.

"De eerste dag hadden we gelijk 217 deelnemers, dat laat zien hoe erg nodig dit is. Alle grote muziekscholen moeten nu wat doen. Je ziet nu juist hoe belangrijk muziek is voor mensen. Het is iets cultureels wat we in stand moeten houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met dit simpele snorkelmasker kunnen coronapatiënten zuurstof krijgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore