Ga naar de inhoud
Lente op komst

Hopelijk heb je een tuin of balkon: zondag kans op 20 graden

De hele week blijft het mooi weer. Beeld © Archieffoto

Mensen die een buitenruimte hebben, kunnen dit weekend hun hart ophalen. Het wordt prachtig lenteweer. "Zondag is er kans op 20 graden."

"Nog even geduld, vandaag houden we het bij een graad of 11", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "In het hele land hangen er wat wolken en schijnt de zon er tussendoor. Vanmiddag trekken in het noorden nog een paar buien over."

Die blijven plakken tot in de ochtenduren. Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag wordt het koud, dan kan het één tot twee graden vriezen. Maar daarna kan de jas aan de kapstok blijven hangen.

Zonnig weekend

"Zaterdag wordt het behoorlijk zonnig, met twaalf graden. En zondag kan de temperatuur oplopen tot 19 graden, in Limburg kan zelfs de 21 worden gehaald."

Stopt
Lees ook:
Stopt de verspreiding van het coronavirus zodra de lente aanbreekt?

De mensen in het noorden van Nederland moeten nog wel even een sjaal omdoen. Op de waddeneilanden zal het zo'n 14 tot 15 graden worden dit weekend. "Maar ook daar zal het zonnig worden."

Kans op officiële warme dag

Het wordt lente, dat is zeker. De temperatuur blijft volgende week tussen de 17 en 18 graden schommelen. Woensdag kan het volgens Middendorp in de Bilt zelfs 20 graden worden. "Als dat zo is, dan wordt het woensdag de eerste officiële warme dag."

Wacht nog wel even met een paasbrunch op het balkon of in de tuin. "We weten nog niet hoe het paasweekend eruit gaat zien. Vanaf goede vrijdag neemt de onzekerheid toe. Ik sluit niet uit dat het dan ook nog mooi blijft."

Stopt de verspreiding van het coronavirus nu het warmer wordt?

Dat weten experts nog niet zeker. Regelmatig wordt het coronavirus en het influenzavirus, dat griep veroorzaak, met elkaar vergeleken.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de vochtdruppels die het influenzavirus verspreiden in de winter door de droge lucht verdampen en kleiner worden zodat ze door de wind meegenomen kunnen worden naar het volgende slachtoffer. Bij warme temperaturen blijven de druppels groot en vallen op de grond kapot. Daarom verspreidt dit virus zich minder snel bij mooi weer.

Hoe de 'coronadruppels' reageren in warme of koude ruimtes is nog onbekend. Experts achten de kans groot dat het nieuwe virus net als de griep of verkoudheid een seizoensvirus is: op dreef bij nat en koud weer. In de verdrukking als het warmer en droger weer is. Maar daar is nog geen bewijs voor.

Blijf binnen

De vorige keer dat het in het weekend mooi weer was, trokken veel Nederlanders massaal naar de bossen en stranden. De overheid greep direct in: toegangswegen naar stranden werden gesloten, bij de ingang van bossen en de Japanse bloesemtuin in Amsterdam werden waarschuwingsborden neergezet.

Deze strengere maatregelen lijken effect te hebben. Om deze lijn door te zetten, besloot de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing dinsdag om de maatregelen die zijn genomen in de aanpak tegen het coronavirus te verlengen tot en met 28 april. De commissie hoopt dan ook dat iedereen dit weekend binnen blijft. Het kabinet bespreekt vandaag hoe moet worden omgegaan met het toerisme tijdens het paasweekend.

Afstand houden om corona, we waren er nog niet zo goed in

01:17
1,5 meter afstand is het dringende advies van Rutte. Twee weekenden geleden waren nog niet zo goed in social distancing.

Bekijk de actuele buienradar: