Ga naar de inhoud
Productiestop China en India

'Mogelijk jarenlang medicijntekorten door coronacrisis'

Archieffoto. Beeld © ANP

Nederland kan nog jarenlang met medicijntekorten komen te kampen als gevolg van de coronacrisis. Zo'n tachtig procent van onze medicijnen komt uit fabrieken in China en India, maar door de pandemie stokt de productie daar.

Dat zullen we gaan merken, zegt Ludwig Castelijns, directeur van medicijngroothandel Mosadex, in het tv-programma Zembla. Door de coronacrisis waren fabrieken in China wekenlang gesloten, en de export uit India ligt momenteel helemaal stil. 

'Jarenlang last'

"Afhankelijk van hoelang deze crisis duurt, gaan de tekorten exponentieel stijgen. Daar kunnen we jarenlang last van hebben", aldus Castelijns. "De restcapaciteit om die productie-uitval op te vangen is maar beperkt. Niet alles wordt elke dag geproduceerd en bovendien zitten die productielijnen vaak vol. Je moet overwerken om die maanden achterstand in te halen."

Dreigend
Lees ook:
Dreigend tekort aan geneesmiddelen voor coronapatiënten op intensive care

De afhankelijkheid van China en India baart deskundigen al jaren zorgen. De beschikbaarheid van medicijnen komt in het geding als de productieketen in die landen in de problemen raakt, waarschuwden zij eerder.

Voorval uit 2017

De zorgen zijn terecht, bewees een incident in 2017: toen moesten 1500 Chinese fabrieken, waarvan een kwart medicijnen maakten, sluiten wegens luchtverontreiniging. Direct ontstond er een tekort aan medicijnen tegen tuberculose, zo ernstig dat de Wereldgezondheidsorganisatie aandrong om de fabrieken weer te openen. 

Dood door thuisdokteren

01:54
Er wordt veel gespeculeerd over medicijnen die zouden helpen tegen het coronavirus. Sommige mensen gaan thuis aan de slag met allerlei thuismedicatie, maar dat loopt niet altijd goed af.

In Nederland werd in 2018 door de toenmalige minister Bruins (Volksgezondheid) besloten om een noodvoorraad aan te leggen, maar de plannen werden nooit gerealiseerd. "Er werd over gebakkeleid wie dat moest gaan betalen", zegt Castelijns. Volgens hem zou het aanleggen van een voorraad destijds 50 miljoen hebben gekost. Door de coronacrisis zal dat nu "factor tien tot honderd" duurder zijn.

Sterfgevallen denkbaar

Volgens Castelijns is het niet ondenkbaar dat mensen zullen sterven door het medicijnentekort. "Dat zal ongetwijfeld zo zijn", zegt hij. "Dat is zeker ernstig en dat is jammer want het had voor een deel voorkomen kunnen worden."

In een reactie laat het ministerie aan Zembla weten dat er wordt gekeken naar "hoe zo’n voorraad gerealiseerd, wettelijke verankerd en gemonitord kan worden. We verwachten in de zomer de Kamer hierover te informeren."

Moet
Lees ook:
Moet ik stoppen met bepaalde medicijnen om het coronavirus?