Beschermende pakken

'Coronacrisis belemmert bestrijding eikenprocessierups'

02 april 2020 01:51 Aangepast: 07 april 2020 15:51
Voor het wegzuigen van nesten zijn beschermende pakken nodig. Beeld © ANP

Vanaf mei zullen in Nederland de nesten van de eikenprocessierups weer worden weggezogen, maar het is maar de vraag of dat lang genoeg kan worden gedaan. Door de coronacrisis dreigt een tekort aan beschermende kleding die nodig is voor de klus.

Dat zeggen de Vereniging van Hoveniers en Groenverzorgers (VHG) en verschillende aannemers tegen NRC Handelsblad. Volgens Marc Kusters, beleidsadviseur bij VHG, hebben aannemers alleen voor de eerste weken genoeg beschermende overalls. "De leveranciers van de pakken krijgen veel minder voorraad uit China", zegt hij. "En wat er binnenkomt, is bijna allemaal bestemd voor de zorg."

Pakken afgestaan

Sommige bestrijders hebben bovendien gehoor gegeven aan oproepen van gemeenten en ziekenhuizen om de beschermende pakken af te staan aan de zorg. Hoeveel bedrijven hun materiaal hebben afgegeven is niet bekend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste eikenprocessierupsen kruipen bijna uit het ei

De eikenprocessierups veroorzaakte vorige zomer veel overlast. De brandharen van de rups veroorzaakten gezondheidsklachten, die soms ernstig waren. Heel Nederland leek dan ook onder de bulten te zitten en het aantal mensen dat met jeuk naar de huisarts ging, steeg explosief.

Ook dit jaar keren de problemen naar alle waarschijnlijkheid terug. De beestjes zijn actief van april tot augustus. In mei verspreiden ze de brandharen waarvan veel mensen last hebben. 

'Hartstikke fout'

Zonder beschermende kleding kunnen de rupsen niet worden aangepakt. "Dat zou echt hartstikke fout gaan", zegt Kusters. "Er is wel een ander soort pak dat je kunt afspoelen en hergebruiken. Maar dat wordt ook in China geproduceerd en is nu dus ook schaars."

Dit is waarom er zo veel eikenprocessierupsen zijn in Nederland

In deze video vertelt verslaggever Gert-Jan Verstegen waarom de rups het zo naar zijn zin heeft in Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore