Zorgverleners in gevaar

'Nog steeds tekort mondkapjes en desinfecterende middelen'

02 april 2020 00:28
Archieffoto. Beeld © ANP

Er zijn in de zorg nog steeds te weinig beschermende middelen tegen verspreiding van het coronavirus, zoals mondkapjes en spatbrillen. Ook is er een tekort aan desinfecterende middelen. Dat zegt NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.

De spullen die er wel zijn, deugen in veel gevallen niet, waardoor de veiligheid van de zorgverleners onnodig in gevaar komt.

Beschikbaarheid onvoldoende

NU'91 hield een enquête onder zorgverleners om de problemen in kaart te brengen. De vragenlijst werd 6500 keer ingevuld. In 92 procent van de gevallen blijkt dat de beschikbaarheid van beschermende middelen nog steeds onvoldoende is. En dat terwijl het kabinet onlangs nog beloofde dat de voorraad deze week op orde zou zijn, aldus NU'91.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groningse ic-arts wil meer onderzoek naar overgewicht bij coronapatiënten: 'Dit kan geen toeval zijn'

Omdat mondkapjes soms ontbreken, zoeken verpleegkundigen naar alternatieven die niet veilig zijn. "Zo zijn er meerdere verhalen binnengekomen van verpleegkundigen in de wijkzorg die werken met zelfgemaakte mondkapjes van stof of keukenrol", stelt NU'91. "Vaak moet er, vanwege de schaarste, langer met middelen worden gedaan of worden producten, zoals schorten, 24 uur gebruikt. De kans op besmetting wordt zo voor de zorgverlener en de patiënt vele malen groter."

'Zorgen om veiligheid'

"Veel zorgprofessionals maken zich zorgen om de eigen veiligheid, maar ook om die van hun patiënten en hun gezin", zegt NU'91-voorzitter Stella Salden. "Zodra zij deze angsten uitspreken naar hun werkgevers, worden ze hierin niet altijd serieus genomen."

'Heb ik al corona gehad?'

Heb ik het coronavirus al gehad? Het is iets wat veel Nederlanders nu toch wel graag zouden willen weten. Een zogenoemde immuniteitstest zou daar antwoord op kunnen geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore