Thuiszitters

Wekenlang niet op de crèche: 'Kinderen moeten echt opnieuw wennen'

01 april 2020 18:06
Archieffoto kinderdagverblijf Beeld © ANP

Nog wekenlang zullen veel kinderen niet samen knutselen, dansen of 'smakelijk eten' zingen: tot zeker 28 april blijven de kinderdagverblijven in Nederland dicht. Oudervereniging Boink verwacht straks een moeilijke start als alle kinderen weer naar de crèche gaan.

"Jonge kinderen zullen echt weer moeten wennen", zegt voorzitter Gjalt Jellesma. Hij denkt dat de crèche na al die tijd weer bijna als nieuw kan voelen, en dat zal voor de crèches en crècheleiders- en leidsters een flinke kluif worden.

Bewust van licht en geur

Het wennen aan de nieuwe situatie zal vooral gelden voor de allerjongsten, omdat je het hen allemaal nog niet kunt uitleggen. "Zelfs baby's zijn zich al heel bewust van licht, geur en temperatuur. Ook zij zullen weer moeten wennen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet verlengt corona-maatregelen tot en met 28 april

De meeste kinderen zitten nu al twee weken thuis vanwege het coronavirus. Alleen kinderen van ouders met vitale beroepen kunnen nog naar de opvang. Dat duurt nog zeker tot en met 28 april, en het is niet uitgesloten dat het dan voorbij is.

Jellesma heeft er alle vertrouwen in dat kinderdagverblijven de kinderen straks weer goed opvangen. Ze hebben natuurlijk vaker te maken met kinderen die moeten wennen. Al gaat het dan om een individueel wenproces. "De uitdaging wordt dat het nu alle kinderen tegelijk zullen zijn."

Kinderen zijn heel flexibel

Kinderpsycholoog Tischa Neve zegt dat de impact nog niet precies te voorspellen is, maar eigenlijk verwacht ze dat de meeste kinderen het straks prima aankunnen. "Kinderen zullen het wel even merken, maar ze zijn een stuk flexibeler dan wij. Wij denken veel meer na."

Kinderen leven volgens haar vooral in het hier en nu. Op dit moment is thuiszitten normaal, straks is de crèche weer normaal. "De crèche zit nog ergens in hun systeem", zegt Neve. "Er zullen altijd kinderen zijn die er meer moeite mee hebben, maar de meesten zullen snel weer hun draai vinden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat doe je als je ex een andere corona-aanpak heeft? 'Ga je zin niet doordrijven'

Op dit moment, zonder crèche, kunnen ouders thuis het beste voor een goede routine zorgen, waardoor de kinderen het naar hun zin hebben. Als kinderen de crèche missen, hoef je dat niet te relativeren of weg te poetsen. Je kunt bijvoorbeeld een tekening maken voor de juf, of ze gewoon even laten uitrazen. "Emoties mogen er best zijn, als die eruit zijn kan een kind weer door", zegt Neve.

En straks als de crèches weer open gaan, zou Neve ouders aanraden om zich vooral niet te veel zorgen te maken over hun kind. "Als wij als ouders straks uitstralen dat het goed komt, kunnen kinderen een stuk makkelijker afscheid nemen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore