Coronamaatregelen

Mikkies beugel mag eruit, maar corona gooit roet in het eten

01 april 2020 16:20 Aangepast: 01 april 2020 19:56
Mikkie met haar konijn Gizmo. Beeld © Eigen foto

De 15-jarige Mikkie uit Capelle aan den IJssel keek stiekem al een tijdje uit naar 20 maart, want dan zou haar slotjesbeugel er na anderhalf jaar eindelijk uit mogen. Maar door de coronamaatregelen werd haar afspraak bij de orthodontist afgezegd. "Jammer, maar ik begrijp het wel."

Gisteren maakte het kabinet bekend dat de maatregelen die golden tot 6 april, verlengd worden tot zeker 28 april.  Dat betekent onder andere dat sommige afspraken bij de orthodontist niet door kunnen gaan.

Mikkie heeft begrip voor de maatregelen, maar vertelt aan RTL Nieuws dat ze best een beetje baalt dat de afspraak om haar beugel eruit te laten halen werd gecanceld. "Ik had me erop verheugd en het ook al aan veel mensen verteld. Maar tegelijkertijd snap ik dat het nu even niet kan. Het is nu even hoe het is."

Spoedzorg gaat door

Mikkie is niet de enige bij wie de afspraken bij de orthodontist zijn afgezegd. "De spoedzorg gaat altijd door, als iemand pijn heeft dan zullen we diegene behandelen. Maar veel andere afspraken zijn afgezegd", vertelt Sjoerd Henneman, voorzitter van de Nederlandse vereniging van Orthodontisten (NVvO).

"De orthodontisten in Nederland bezinnen zich nog over wanneer ze weer open kunnen. Natuurlijk zal dit gefaseerd moeten gebeuren."

Miniatuurvoorbeeld
Volg alles in ons liveblog:

Zes weken oude baby VS overleden aan coronavirus

"Wij zijn het als orthodontisten gewend om onder zeer hygiënische omstandigheden te werken. Maar we hebben het tot op heden vooral als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid gezien om er voor te zorgen dat onze patiënten niet op pad hoeven."

Weken of maanden?

Is het dan niet erg als een beugel er pas weken later uitgaat, zoals bij Mikkie? "Als de patiënt goed poetst en de beugel goed zit, kan het geen kwaad om het verwijderen van de beugel een paar weken uit te stellen. Maar als het langer gaat duren, maak ik me zeker wel zorgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kapster Daizy sluit deuren: 'Ga nu niet zelf je haar knippen'

Henneman is bezorgd over het feit dat de controle-afspraken voor langere tijd kunnen komen te vervallen. "Als orthodontist is het belangrijk om je patiënt regelmatig te zien. Aan de ene kant om te controleren of de mondhygiëne op peil is, want met een beugel is dat soms lastiger. En aan de andere kant om te controleren of de beugel nog goed zit. Want te veel druk op een bepaalde plek kan er natuurlijk voor zorgen dat tanden te ver door schuiven, en dat is lastig te herstellen."

Spagaat

Henneman vertelt dat hij en veel van zijn collega's dan ook in een spagaat zitten, zeker als de maatregelen nog langer van kracht blijven.

"In de eerste plaats denken we aan de ziekenhuizen, die moeten het aantal coronapatiënten goed aan blijven kunnen, dus dan wil je voorkomen dat mensen op pad gaan. Maar wij moeten vanuit onze praktijken ook goed monitoren welke patiënten op den duur toch langs moeten komen, omdat het te lang uitstellen van de controles te veel risico met zich meebrengt. We houden de komende tijd goed in de gaten hoe het virus zich ontwikkelt en passen ons beleid daar op aan, en blijven uiteraard de richtlijnen van het RIVM volgen."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore