Ga naar de inhoud
Zij houden Nederland draaiende

'Voor sommige mensen zijn wij de enige visite', zegt rioolmedewerker Vincent

Rioolmedewerker Vincent.

Het zijn gekke tijden in Nederland. In deze serie laten we de mensen aan het woord die ons land draaiende houden. Vandaag Vincent (44), rioleringsmedewerker in Gelderland, die voorkomt dat de boel verstopt. "Als wij thuisblijven, wordt het een zooitje."

"Mijn werkzaamheden zijn niet zo veel veranderd. Ik check met een camera de rioleringen op lekkages, verstoppingen en andere problemen. Dus, kort gezegd: we bellen bij mensen aan, we horen de klacht aan – en soms ruiken we het al –, we halen de wc-pot eraf en gaan aan de gang. Zo simpel als wat. Op die manier brengen we het hele leidingentraject in kaart."

'Ik
Aflevering 11:
'Ik wil werken. Ik wil helpen', zegt stewardess Tum

"Maar het is nu wel anders, want mensen zijn bang. 'Ik weet niet of ik je wel een kopje koffie kan geven, nu, hoor', zeggen ze dan. Handen schudden doen wij niet meer en we houden afstand.

'Gaat u maar even in de woonkamer zitten, dan doen wij ons ding', zeg ik dan tegen de mensen. Het is niet echt verantwoord in deze tijd om met z'n allen hutjemutje in de wc of badkamer te gaan staan, hè."

Overal is een oplossing voor

"Sommige mensen bellen ons ook af, als de nood niet te hoog is. Dan kan het weleens zijn dat we drie weken later toch nog gebeld worden, dan is dat kleine lek ineens veel groter geworden. Dat zijn wel schrijnende gevallen, hoor.

En als mensen écht bang of ziek zijn, maar ook een probleem hebben dat meteen opgelost moet worden, dan kunnen we vaak ook nog wel vanuit buiten via een put de boel oplossen. Overal is een mouw aan te passen."

"Ik ben voorzichtiger geworden. Van tevoren vragen we aan de mensen of ze klachten hebben. Normaal dragen we nooit plastic handschoentjes, ben je gek, maar nu wel. En tuurlijk was ik mijn handen vaak, maar nu ook echt met dat desinfecterende spul. Vooral nu we weten dat corona ook in het riool is aangetroffen, ben ik wel op mijn hoede."

Niet blij

"Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet blij was toen ik het las. Het is echt niet fijn om dan in een wijk aan de slag te gaan waarvan je weet: daar zijn best wel wat besmettingen. Dan moet je bij het schoonspuiten van zo'n riool goed op de wind letten en jezelf extra goed beschermen met een masker op.

Nee, het wordt er niet prettiger op. Maar goed. Dit is sowieso al wel werk dat niet voor iedereen is weggelegd."

'Zonder
Aflevering 13:
'Zonder ons was het een puinhoop', zegt vuilnisman Dennis

"En thuisblijven is voor ons geen optie. We kunnen moeilijk de mensen vanaf de luie bank aan de telefoon uitleggen hoe ze hun riool moeten ontstoppen. Dan wordt het één grote bende in ons land."

Ook een beetje psycholoog

"Het is eigenlijk best bijzonder dat wij nog bij mensen thuis komen terwijl het land stilligt en iedereen binnen moet blijven. Ik verveel me dan ook niet, zoals heel veel thuiszitters wel hebben. En het wordt ook gewaardeerd: voor sommige mensen zijn wij de enige visite.

Vooral ouderen maken graag een praatje, willen hun ei kwijt. Ik voel me niet alleen rioolmedewerker, maar ook amateurpsycholoog. Ik hou daar wel van, ik ben zelf ook een ouwehoer. Ik merk ook dat mensen opener zijn, in deze tijd. Dat maakt mijn werk misschien nog wel een stukje mooier."

'Drukker
Aflevering 12:
'Drukker dan met kerst', zegt pakketjesbezorger Alieke

Zij houden Nederland draaiende

Premier Rutte zei in zijn toespraak op tv tegen heel Nederland: 'We moeten dit met z'n allen doen'. Maar hoe ziet dat er in het dagelijks leven uit? 

RTL Nieuws plaatst met deze serie dagelijks verhalen van de mensen die doorwerken. De mensen die ervoor zorgen dat onze samenleving, zo goed en zo kwaad als het gaat, door blijft draaien.

Teruglezen? 

Bekijk hier de eerdere afleveringen met juf Ilanit, buschauffeur Bart, pizzabezorger Bora, Niek van de voedselbank en drogist Lammie.

Tips, suggesties? Mail naar lisanne.van.sadelhoff@rtl.nl

Erik is genezen van corona, nu helpt hij zieken met zijn bloed

02:26
''Ik vind het fantastisch om zoiets terug te kunnen doen.''

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.