Volhouden is cruciaal

Verspreiding coronavirus daalt al sinds 16 maart: 'Maar we zijn er nog niet'

01 april 2020 10:58 Aangepast: 01 april 2020 11:29
Beeld © ANP

Het coronavirus in Nederland wordt 'aanzienlijk minder' overgebracht dan in februari. Eén patiënt met corona besmet in ons land op dit moment gemiddeld minder dan één ander persoon. Dat is goed nieuws: het betekent dat er steeds minder mensen ziek worden.

Tot die conclusie komen wetenschappers, verenigd in het Outbreak Management Team (OMT). Dat de verspreiding van het virus afneemt, is waarschijnlijk al zo sinds 16 maart, melden de onderzoekers. In het OMT zitten onder andere RIVM-baas Jaap van Dissel en enkele virologen.

Vorige week, op 25 maart, zei Van Dissel al dat de verspreiding leek af te remmen. Nu lijkt hij nog zekerder van zijn zaak.

Het reproductiegetal

De besmettingsgraad, ook wel het reproductiegetal van het virus uitgedrukt in 'R0', is waarschijnlijk lager dan 1. Dit betekent dat een patiënt gemiddeld minder dan één ander persoon besmet. Twee maanden geleden besmette iemand met corona nog gemiddeld twee tot drie personen.

Dit reproductiegetal is berekend op basis van het aantal opgenomen patiënten in Nederlandse ziekenhuizen. In Brabantse ziekenhuizen is de piek aan het afnemen, vertelde Van Dissel. Onder andere het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg melden een afvlakking van het aantal nieuwe patiënten. Dit geeft volgens Van Dissel een indruk over de verspreiding van het virus in Nederland. 

Het reproductienummer (R) van het coronavirus in Nederland. De zwarte lijn is de schatting. Bron: RIVM Het reproductienummer (R) van het coronavirus in Nederland. De zwarte lijn is de schatting. Bron: RIVM

Van Dissel zei tegen Tweede Kamerleden vanochtend dat de cijfers weliswaar gunstig zijn, maar dit niet betekent dat de maatregelen versoepeld kunnen worden. "Als we de maatregelen loslaten, neemt het reproductiegetal weer toe."

'We zijn er nog niet'

Daarom moeten we voorlopig doorgaan met het beschermen van kwetsbare mensen, zei hij. "We zijn er nog lang niet. Volhouden is een cruciaal punt."

Voorlopig wordt aan Nederlanders geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. "Het is ook heel belangrijk dat als iemand luchtwegklachten krijgt: blijf thuis. Het laatste wat je wil is anderen besmetten. We zijn er nog niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoeveel mensen kan een coronapatiënt gemiddeld besmetten?

Besmettingsgraad bij andere virussen

Het reproductiegetal van het coronavirus was in februari in Nederland nog 2 à 3. Dat was nog voor de periode dat geadviseerd werd om thuis te werken.

Die besmettingsgraad lijkt hoog, maar vergelijk het eens met andere besmettelijke ziektes zoals de waterpokken. De waterpokken heeft een besmettingsgraad van ongeveer 8 mensen.

Reproductiegetal mazelen: gemiddeld 15 

We kunnen het ook vergelijken met een minder onschuldige ziekte: de mazelen. Iemand met de mazelen besmet gemiddeld zo'n 15 mensen. In Nederland ligt dit lager, want hier wordt aan kinderen een vaccin aangeboden, maar het geeft een beeld.

Dat bij de mazelen de besmettingsgraad zo hoog ligt, komt omdat het verspreid wordt door de lucht: niet alleen door hoesten, maar ook door te praten. Het mazelenvirus kan 30 meter door de lucht reizen. Dat is een belangrijk verschil met het coronavirus.

Het coronavirus verspreidt zich alleen via vochtdruppels die bijvoorbeeld vrijkomen bij hoesten en niezen. Die druppels gaan vrijwel nooit verder dan een tot twee meter. Daarom adviseert het RIVM ook om afstand te bewaren, minimaal anderhalve meter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore