Verband niet bekend

Groningse ic-arts wil meer onderzoek naar overgewicht bij coronapatiënten: 'Dit kan geen toeval zijn'

01 april 2020 09:20 Aangepast: 01 april 2020 10:13
De intensive care-afdeling van het Amphia Ziekenhuis in Breda Beeld © ANP

Niet 80, maar 90 procent van de coronapatiënten op de intensive care heeft overgewicht. Dat ziet ic arts Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG in Groningen. Hij pleit voor meer onderzoek. "Dit kan geen toeval meer zijn."

Dat zei Van der Voort gisteren tijdens de uitzending van Jinek. Eind vorige week zag hij dat zeker 80 procent van de coronapatiënten op zijn ic overgewicht hadden, inmiddels is dat percentage opgelopen tot 90 procent. Volgens hem is er een groot verschil in hoe het coronavirus zich ontwikkelt bij mensen met en zonder overgewicht.

Vetweefsel

"Als je kijkt naar ziektebeloop, zien we opvallend onderscheid. Als je het virus hebt opgelopen, krijg je binnen een paar dagen klachten. Na ongeveer 8 tot 10 dagen genees je, of je gaat verder achteruit. En dan heb je misschien wel intensive care-zorg nodig."

Miniatuurvoorbeeld
Volg alles in ons liveblog:

Zes weken oude baby VS overleden aan coronavirus

Van der Voort ziet dat mensen met overgewicht veel vaker tot die laatste groep behoren. "Het lijkt er dus op dat dat vetweefsel een rol speelt in de verslechtering van de toestand van coronapatiënten. Die gaan achteruit, terwijl mensen met minder vet juist na 8 tot 10 dagen een herstel laten zien."

Receptoren

Dat relatief veel coronapatiënten op de ic kampen met overgewicht, zien ook andere intensive care-afdelingen in Nederland. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) eerder bij Jinek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote meerderheid coronapatiënten op ic is te zwaar

Hoe dat komt? Daarop is nog geen eenduidig antwoord te geven. Dit is een hypothese van Van der Voort: "Het is zo dat het virus bindt aan een receptor aan de buitenkant van je lichaamscellen, zo gaat het de cel in. Zo'n receptor zit ook op vetweefsel, het kan dus zo zijn dat als je veel vetcellen hebt, dat je ook meer geïnfecteerde vetcellen hebt en dat daar dan iets gebeurt, wat de longschade verergert."

Zware borstkas?

Gommers zei eerder dat het ermee te maken kan hebben dat mensen met overgewicht ook vaker dan gemiddeld suikerziekte hebben en daarmee kwetsbaar zijn voor het virus. Ook zou een zware borstkas het ademen kunnen bemoeilijken.

Maar hoe het precies zit, is nog onduidelijk. "We hebben met een ernstige nieuwe ziekte te maken, waar we het beloop niet van weten. Dit is nu een observatie die we doen, en die anderen ook zien." Welke rol overgewicht precies speelt bij de ontwikkeling van corona is nog niet bekend.

Bekijk hier het hele fragment terug:

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore