Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Europese steun

Italiaanse premier: 'Vriendschap met Nederlanders intact'

01 april 2020 02:29 Aangepast: 01 april 2020 09:54
De Italiaanse premier Giuseppe Conte. Beeld © ANP

Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte is de relatie tussen zijn land en Nederland niet verslechterd door het uitblijven van Europese steun om de economie in Italië te redden. "De vriendschap met het Nederlandse volk blijft intact."

Conte doet de uitspraak in een interview met De Telegraaf. Noordelijke landen als Nederland en Duitsland houden een Europees noodfonds vooralsnog tegen. Zuidelijke landen, onder meer Italië, zijn zwaar getroffen door de coronacrisis en willen een Europees noodpakket. 

Coronabonds

Nederland kreeg de laatste tijd vooral kritiek te verduren door de afwijzende houding tegenover zogeheten coronabonds. Dat zijn obligaties die zijn samengesteld uit staatsleningen van alle eurolanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede in Zuid-Europa: 'Nederlanders, ga maar ergens anders vakantie vieren'

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) stelde eerder dat landen eerst zelf alles uit de kast moeten halen om uit de economische malaise te komen. Nederland heeft een veel lagere staatsschuld dan Italië en heeft daardoor ook veel meer financiële vrijheid. 

'Te weinig empathie getoond'

Met zijn opmerkingen maakte Hoekstra geen vrienden in de zuidelijke landen. Gisteren kwam de minister in gesprek met RTL Z terug op zijn aanpak. "Ik heb te weinig empathie getoond", sprak hij. "Als je zoveel storm oogst als wij nu hebben gedaan, dan heb je het kennelijk niet goed gedaan."

Prominente Italianen, onder hen veel burgemeesters, noemden Nederland gisteren in een open brief 'niet ethisch en niet solidair' en proberen Duitsland te overtuigen een andere keuze te maken. Volgens Conte is er echter geen sprake van woede. 

Hoekstra over kritiek Zuid-Europa: 'We waren te weinig empathisch'

In gesprek met RTL Z keek minister Hoekstra terug op zijn uitspraken over Zuid-Europese landen.

Die is althans niet gericht aan het Nederlandse volk, verzekert de premier. Volgens hem is er sprake van onbegrip over het besluit van de regering. "Veel Italianen begrijpen het verzet van de kant van de Nederlandse autoriteiten niet tegen een sterke, onmiddellijke, rigoureuze en effectieve, op Europees niveau gecoördineerde reactie, om deze crisis het hoofd te bieden."

'Beste Mark...'

Ook heeft Conte in het interview een boodschap aan premier Rutte: "Beste Mark, als goede antwoorden te laat komen, kunnen ze nutteloos zijn. We moeten voorkomen dat we zeggen dat we eindelijk de therapie hebben gevonden, maar dan ontdekken dat de patiënt dood is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italianen vragen Duitse steun in ruzie om coronahulp: 'Nederland is niet solidair'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore